Inhoudsopgave
Hoe bereken je meetmelk?
Meetmelk wordt berekend met volgende formule: Mm = [0,337 + (0,116 x % vet) + (0,06 x % eiwit)] x melkproductie. Bedrijven met veel ruwvoer zullen een lagere voederefficiëntie accepteren dan bedrijven met minder ruwvoer.
Hoeveel kilo droge stof eet een koe per dag?
Dagelijks gaat het om een drogestofopname van 18 kilo per koe per dag, in de winter is dit 17 kilo droge stof. Ze krijgen jaarrond 7 tot 8 kilo droge stof uit mais, daarnaast dus 5 kilo droge stof uit weidegras aangevuld met kuilgras en krachtvoer.
Waarom krijgen koeien krachtvoer?
Waarom krachtvoer voor melkvee? Bij onvoldoende aanbod van ruwvoer, gras of hooi, is bijvoeren van krachtvoer aan melkkoeien noodzakelijk. Krachtvoer is voer met een hoge energiewaarde per kilo droge stof. Voer na het kalven de krachtvoergift geleidelijk op.
Wat is ruwvoer koe?
Het rantsoen van een koe bestaat voornamelijk uit ruwvoer: gras, hooi of luzerne. Per dag eet een koe zo ongeveer 50 tot 60 kilo ruwvoer, dat is op jaar basis al snel 20.000 kilo. Ruwvoer is daarmee het belangrijkste onderdeel van het dagelijkse rantsoen.
Wat is FPCM?
De geproduceerde liters FPCM melk zijn de geleverde liters melk omgerekend naar meetmelk. De melkproductie per koe is de totaal geproduceerde melk gedeeld door het gemiddeld aantal aanwezige melkkoeien. Ruwvoermelk zijn de liters FPCM melk die een koe geproduceerd heeft op basis van de energie uit het ruwvoer.
Hoeveel krachtvoer per 100 kg melk?
De gemiddelde krachtvoergift per 100 kg melk is ongeveer 27 kg. Hierbij zien we dat de bedrijven met de hoogste productie duidelijk wat hoger zitten (rond de 30 kg brok per 100 kg melk ). De gemiddelde voerkosten per 100 kg melk schommelen rond de 7,50 euro per 100 kg melk.
Hoeveel VEM heeft een droge koe nodig?
Een droogstaande koe heeft een rantsoen nodig met 750 – 825 VEM per kilo drogestof en zo’n 12 procent ruw eiwit. Het voer moet smakelijk zijn, zodat de koeien er veel van blijven vreten.
Waar wordt krachtvoer van gemaakt?
Om het rantsoen van de koeien te optimaliseren vult de melkveehouder dit aan met mais en krachtvoer dat wordt gemaakt door diervoerfabrikanten die hiervoor grondstoffen zoals verantwoorde soja, granen, mineralen en vitamines mengen en persen tot kleine brokjes.
Wat valt er onder ruwvoer?
Onder ruwvoer verstaat men in het algemeen houdbare producten die speciaal voor veevoerdoeleinden geteeld zijn en die geen of enkel eenvoudige bewerkingen hebben ondergaan. Het drogestofgehalte (ds) ligt doorgaans hoger dan bij natte bijproducten.
Wat is ruwvoer en krachtvoer?
Ruwvoer zijn voedermiddelen met een vezellengte van ca. 8 mm. Alle overige voedermiddelen met een kortere vezellengte vallen onder krachtvoer.
Waarom likken kalfjes?
Kalveren hebben een zuigreflex. Het zuigen en slikken zorgt voor het activeren en weer tot rust brengen van hun darmen.