Inhoudsopgave
Hoe bereken je kve?
Zit de plaat echt stampvol (boven de duizend kolonies) dan kan men op elke plaat twee keer het aantal kolonies op 1 cm2 tellen. Het gemiddelde hiervan bij een standaard petrischaal (diameter 9 cm) wordt vermenigvuldigd met een factor 100 en de verdunningsfactor en de uitkomst hiervan is het kiemgetal.
Hoe maak je een agar voedingsbodem?
Voor 100 ml weeg je af 0,5 gram gistextract, 1 gram glucose, 1 gram pepton en 1,5 gram agar agar. Breng elk ingrediënt na afwegen in de fles met 100 ml vloeistof. De pH wordt gemeten en zo nodig bijgesteld op 7,0 + 0,2. Daarna gesteriliseerd gedurende 20 minuten bij 120 C.
Hoe bepaal je het kiemgetal?
Het kiemgetal kan worden bepaald door een klein beetje van het te onderzoeken product op een petrischaal met een selectieve voedingsbodem aan te brengen en bij bepaalde temperaturen, afhankelijk van de te verwachten bacteriesoort, weg te zetten. Na een aantal dagen worden de gevormde kolonies geteld.
Hoe maak je agar platen?
Hoe Aseptisch werken?
Aseptisch handelen omvat alle maatregelen om het overbrengen van lichaamsvreemde bacteriën (besmetting) te vermijden. Steriel werken omvat het gebruik van steriele handschoenen en steriel instrumentarium, desinfectie van de huid en het creëren en handhaven van een steriel veld.
Hoe tel je bacteriën?
Als de bacteriën gegroeid zijn, telt een medewerker hoeveel kolonies er in een petrischaaltje zitten. Dat gaat deels geautomatiseerd. Door een aantal kolonies ‘aan te tikken’, telt het apparaat en berekent het op basis van een raster hoeveel bacteriën er ongeveer aanwezig zullen zijn in het hele schaaltje.
Waarom worden Agarplaten meestal op de kop bebroed?
Waarom worden agar-platen meestal op de kop bebroed? op de deksel waar zich geen bacterien bevinden. 3.
Wat groeit op Bloedagar?
Volledige hemolyse, waarbij de cellen stuk gaan en het hemoglobine vrijkomt waardoor een heldere kleurloze zone ontstaat rondom een kolonie die op bloedagar is gegroeid. Dit wordt ook wel ß-hemolyse genoemd. Een eigenschap van o.a. Staphylococcus aureus, een aantal groepen Streptococcen, en diverse Clostridiumsoorten.
Hoe maak je een Reinstrijk?
Reinstrijken
- Neem m.b.v. een öse wat entmateriaal (uit bijvoorbeeld de giststarter)
- Strijk dit af op een agarplaat door drie evenwijdige strepen te trekken.
- Flambeer de entnaald en laat deze afkoelen (evt.
- Haal de öse uit de agarplaat en draai de plaat een kwartslag.