Inhoudsopgave
Hoe bereken je gravitatiekracht?
Normaal gesproken gebruik je voor de zwaartekracht de formule Fz=m*g en maakt de afstand niet uit. Alleen wanneer iets zich op zeer grote hoogte afspeelt of in de ruimte klopt de formule niet meer en moet je wel rekening houden met de afstand (r). De afstand komt gewoon voor in de formule: Fgrav = G*m1*m2/r^2.
Wat betekent Gravitatieconstante?
De gravitatieconstante is een constant getal wat de valversnelling aangeeft. Op aarde, specifiek in Nederland, is dit 9,81 m/s 2 . In andere delen van de wereld is de valversnelling anders, maar bij natuurkunde zal je over het algemeen altijd moeten rekenen met 9,81 m/s 2 .
Hoe is de Gravitatieconstante bepaald?
Bepaling. De constante is rechtstreeks te bepalen door middel van het torsiebalans-experiment van Henry Cavendish. Daaruit vond hij een waarde van 6,674 × 10−11 m3 s−2 kg−1. Toch blijft deze constante een van de minst nauwkeurig bepaalde natuurkundige constanten, met maar drie of vier significante cijfers.
Wat is de formule van de gravitatiekracht?
De formule van de gravitatiekracht. r = afstand tussen de zwaartepunten van de voorwerpen. Bij bolvormige voorwerpen zit het zwaartepunt in het midden. In de rekenvoorbeelden in dit artikel zit het zwaartepunt dus in het midden van de voorwerpen.
Hoe werkt de gravitatiekracht op een voorwerp?
De gravitatiekracht werkt op ieder voorwerp. De gravitatiekracht zorgt er op aarde voor dat een appel valt. Daarnaast blijft de maan in een baan om de aarde draaien door de gravitatiekracht. Onze aarde blijft weer door de gravitatiekracht in een baan om de zon bewegen. Afbeelding 1: de formule van de gravitatiekracht.
Wat is de gravitatiekracht van de maan?
Gravitatiekracht hangt alleen af van de massa van de aarde en maan en van de afstand en dus níet van de snelheid. Dit betekent dat als de maan geen snelheid zou hebben er nog steeds dezelfde gravitatiekracht zou zijn. De maan zou dan inderdaad naar de aarde toe vallen.
Wat is de gravitatiewet van Isaac Newton?
De gravitatiewet van Isaac Newton is een natuurwet, die de aantrekking door de zwaartekracht tussen voorwerpen beschrijft. Deze wet staat in Newtons werk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica dat hij publiceerde op 5 juli 1687: Elke puntmassa oefent een kracht uit op elke andere puntmassa.
Hoeveel keer is de aarde zwaarder dan de maan?
Maar de zon is zo groot dat hij ons dichtbij zich houdt, hoewel hij zo ver weg is. Ook de maan heeft zwaartekracht, maar de maan is kleiner en lichter dan de aarde en als we ons op de maan zouden kunnen wegen, zouden we maar ongeveer één-zesde wegen van ons gewicht op aarde.
Hoeveel keer kan de maan in de aarde?
Slechts een handvol manen in het zonnestelsel zijn groter dan onze maan. Nog opvallender is echter haar relatieve omvang ten opzichte van haar moederplaneet, de aarde. Ruwweg is de diameter van de maan liefst 1/4 van de diameter van de aarde.
Wat is de afstand tussen de maan en de aarde?
Doordat de Maan een elliptische baan om de Aarde aflegt, varieert de afstand tussen Maan en Aarde. Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan-Aarde 405 500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363 345 km).
Waarom is de maan groter dan de aarde?
Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.
Wat is de manen van de aarde?
De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de 5 grootste manen van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna. De meeste manen in het Zonnestelsel zijn erg klein, maar er zijn enkele grote, planeetachtige manen.
Wat is het baanvlak van de maan?
Het baanvlak van de maan maakt een hoek van ongeveer 5° met het eclipticavlak. Dit is merkwaardig, omdat de meeste manen ongeveer in het evenaarsvlak van hun moederplaneet draaien. De maan daarentegen beweegt niet in het evenaarsvlak, maar wél in het baanvlak van de aarde, en gedraagt zich op dus op dit punt als een planeet.