Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van een artikel?

Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van een artikel?

De literatuur die je gebruikt komt vaak uit wetenschappelijke tijdschriften, ook wel journals genoemd….Check de volgende punten

  1. Waar is het artikel gepubliceerd?
  2. Wie is de auteur?
  3. Wat is de publicatiedatum?
  4. Wat zeggen andere onderzoekers over de paper?
  5. Bepaal de kwaliteit.

Wat is betrouwbare literatuur?

Een betrouwbare bron is een bron die gegevens verstrekt die op waarheid berusten. Een blogartikel of Wikipedia kan bijvoorbeeld interessante informatie bevatten, desondanks wil dat niet zeggen dat de informatie die verstrekt wordt door deze bronnen ook daadwerkelijk juist is. Niet elke bron is dus betrouwbaar.

Wat moet je allemaal doen om een artikel te publiceren?

Raak vertrouwd met potentiële publicaties. Lees academische tijdschriften over je vakgebied. Zoek online naar gepubliceerde onderzoeksrapporten, lezingen en wetenschappelijke artikelen. Vraag een collega of professor om een leeslijst voor je samen te stellen.

Wat maakt een wetenschappelijk artikel betrouwbaar?

Wetenschappelijk onderzoek is pas echt betrouwbaar als het meerdere malen herhaald is, het liefst door verschillende, onafhankelijke onderzoeksgroepen. Maar wel altijd met zo sterk mogelijk vergelijkbare methoden.

Waarom is literatuur betrouwbaar?

Voor de betrouwbaarheid van literatuuronderzoek is de mate van wetenschappelijkheid van je bronnen bepalend maar ook of je geen toevallige fouten maakt tijdens het zoeken, en het waarderen en het combineren van de bevindingen uit de relevante en gewaardeerde literatuur.

Wat zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek?

Als je onderzoek is uitgevoerd en je analyses zijn gedaan, kun je het resultatenhoofdstuk van je scriptie schrijven. Hierin komen de belangrijkste resultaten van je onderzoek naar voren en worden deelvragen beantwoord of deelhypotheses bevestigd of ontkracht.

Hoe beoordelen we de kwaliteit van een onderzoek?

Onderzoekers beoordelen de kwaliteit van een onderzoek altijd aan de hand van de validiteit, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, onafhankelijkheid, generaliseerbaarheid, representativiteit, toetsbaarheid en informativiteit. Hoe beter je al deze aspecten op orde hebt, hoe hoger de kwaliteit van je onderzoek (en dus scriptie) zal zijn.

Wat isschrijvend onderzoek?

Beschrijvend onderzoek. Beschrijvend onderzoek houdt zich bezig met het registreren en ordenen van een bepaald verschijnsel. Dit gebeurt vaak aan de hand van vooraf opgestelde regels en vaak komen hier ‘wat’ of ‘hoe’-vragen in voor.

Maar hoe bepaal je nu de kwaliteit en waarom is deze kwaliteit belangrijk voor je onderzoek?…Check de volgende punten

  1. Waar is het artikel gepubliceerd?
  2. Wie is de auteur?
  3. Wat is de publicatiedatum?
  4. Wat zeggen andere onderzoekers over de paper?
  5. Bepaal de kwaliteit.

Welke aspecten zeggen iets over de betrouwbaarheid van een document?

De betrouwbaarheid ‘reliability’ kun je inschatten door te kijken naar de auteur, de uitgever, of er sprake is van ‘peer-review’, hoe de publicatie in boekbesprekingen wordt beoordeeld en hoe vaak andere wetenschappers naar de publicatie verwijzen.

Hoe weet je of een wetenschappelijk artikel goed is?

– systematische opbouw met beschrijving van de gebruikte onderzoeksmethode; – wetenschappelijk, genuanceerd taalgebruik; – kwantitatieve gegevens, grafieken en tabellen, originele tekstfragmenten; – verantwoorde literatuurverwijzingen.