Hoe behandel je dehydratie?

Hoe behandel je dehydratie?

Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.

Hoeveel vocht toedienen bij uitdroging?

Drink voldoende. Elke dag heeft je lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Op warme dagen en tijdens inspanning verlies je meer vocht. Zorg er dan voor dat je meer drinkt. Je kunt het beste water, koffie of thee zonder suiker drinken.

Wat is verminderde Huidturgor?

Huidturgor is een symptoom van dehydratatie. De betekenis van huidturgor: veranderingen in de huidelasticiteit (met dank aan dehydratie). Het is een duidelijk signaal van uitdroging. Bij verminderde huidturgor ofwel huidelasticiteit verliest de huid de mogelijkheid van vorm te veranderen en terug te keren naar normaal.

Wat is hypertone dehydratie?

hypertone dehydratie: het waterverlies is groter dan het zoutverlies (dit komt vaak voor bij infecties of tijdens hitteperioden) isotone dehydratie: een evenredig verlies aan water en zout (bijvoorbeeld als gevolg van braken en diarree)

Wat zijn de gevolgen van dehydratie?

Kortom: Dehydratie kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, waardoor je je licht in je hoofd, zwak en moe kan voelen. Ernstige uitdroging kan een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaken die medisch handelen vereist. Dehydratie kan zorgen voor een snelle hartslag of hartkloppingen.

Hoe kun je uitdroging testen?

Knijp de huid op de rug van je hand, tussen je pols en je vingers, en til de huid op. Laat de huid los. Schiet deze meteen terug dan bent u voldoende gehydrateerd. Zit er een vertraging in dan is er een kans dat je lichaam behoefte heeft aan meer water.

Welke signalen wijzen op dehydratie?

Kenmerken van uitdroging

 • is suf of verward (delier), heeft last van duizelingen en valt snel.
 • heeft een lage bloeddruk en/of koorts.
 • is soms moeilijk te verstaan of verslikt zich snel.
 • heeft obstipatie (geen ontlasting)
 • heeft dorst en plast weinig.
 • heeft een erg droge tong en slijmvliezen in de mond.

Wat zijn de symptomen van te weinig vocht?

Te weinig vocht binnenkrijgen kan bijvoorbeeld komen door:

 • zwakte, erg ziek zijn.
 • minder dorst hebben.
 • sufheid, verwardheid, depressie.
 • klachten van de mond.
 • niet goed kunnen slikken.
 • afsluiting van de slokdarm of de maag.
 • snel een vol gevoel bij drinken.
 • misselijkheid.

Welke risico zijn er bij dehydratie?

Uitdroging, oftewel dehydratie, komt vaak voor bij ouderen en kan leiden tot verwardheid, terugkerende urineweginfecties, vallen, obstipatie en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

Wat is de functie van vochtbalans?

Een vochtbalans is een lijst waarop wordt bijgehouden wat u aan vocht binnenkrijgt en hoeveel vocht u verliest. Kort gezegd houden wij bij hoeveel u drinkt en hoeveel u plast. Door te eten en te drinken krijgt u vocht binnen. Dit plast u weer uit en u verliest vocht door uw ontlasting, transpiratie en ademhaling.

Wat zijn de oorzaken van vochtphoping?

Vochtophoping (oedeem) treedt op wanneer vocht niet uit het lichaamsweefsel trekt, dit is inclusief onze huid. Er zijn echter verschillende oorzaken waarom iemand last zou hebben van vocht vasthouden. Een aantal van de oorzaken zouden bijvoorbeeld de reactie van het lichaam op warm weer, een te hoge zoutinname en de hormonen die bij vrouwen in

Wat is de oorzaak van vocht vasthouden?

Er zijn echter verschillende oorzaken waarom iemand last zou hebben van vocht vasthouden. Een aantal van de oorzaken zouden bijvoorbeeld de reactie van het lichaam op warm weer, een te hoge zoutinnameen de hormonendie bij vrouwen in verband worden gebracht met de menstruele cyclus kunnen zijn.

Wat zijn medicijnen tegen vocht vast houden?

Medicijnen – Van bepaalde geneesmiddelen, waaronder medicijnen tegen een hoge bloeddruk (antihypertensiva), corticosteroïden en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen weten we dat ze bij veel mensen vocht vast houden.