Hoe artisjokken oogsten?

Hoe artisjokken oogsten?

Net voordat de plant bloeit – als de bloemknop bolvormig is en de bovenste schutbladen lichtelijk uit elkaar staan – kun je oogsten. Dat zal rond juli-augustus zijn. Bloeit hij al? Dan kun je de artisjok niet meer eten.

Wat te doen met een uitgebloeide artisjok?

in de late herfst de uitgebloeide bloemstengels wegsnijden, het onderste blad laten zitten en samenbinden en het geheel met stro en plastic afgedekt laten overwinteren. Betreffende teelt en gebruik neemt de artisjok een bijzondere plaats in. Strikt genomen behoort ze niet tot de overblijvende groenteplanten.

Hoe moet je artisjok drogen?

Eerst snij je de artisjokken schuin af en vul je de vaas met koud water. Na een week op het water te hebben gestaan haal je de artisjokken van het water (of ze hebben dit allemaal binnen een week geabsorbeerd) en zet je ze droog neer.

Wat eet je van de artisjok?

Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje. Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op.

Hoe gezond is artisjok uit blik?

In 100 gram gekookte artisjokken (uit blik) zitten 67 kilocalorieën. Deze hoeveelheid gekookte artisjokken (uit blik) bevat 3,37 gram eiwit en 2,29 gram vet waarvan 0,44 gram verzadigd vet is. Daarnaast bevat gekookte artisjokken (uit blik) 5,2 gram vezels.

Waarom eet je de artisjok?

De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.

Wat zijn de voordelen van artisjokken?

Artisjokken zijn groenten die normaal gesproken worden gebruikt als bijgerechten, vooral in veel verschillende mediterrane gerechten. Artisjokken zijn echter niet alleen lekker met een unieke smaak, maar er zijn ook veel verschillende voordelen voor de gezondheid van het eten van artisjokken.

Is artisjok wintergroen?

Duitse naam: Artischocke. Franse naam: Artichaut. De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.