Inhoudsopgave
Heeft Nederland olievelden?
Nederland is vooral een gasland, maar onze olievelden zijn nog steeds niet uitgeput. Ons land herbergt zelfs het grootste olieveld van West-Europa, nabij Schoonebeek in Drenthe. De NAM startte daar in 2011 opnieuw met de productie, nadat die vijftien jaar geleden was stopgezet.
Waar heb je olie voor nodig?
Aardolie is vooral belangrijk voor de industrie en voor vervoer. Raffinaderijen maken uit aardolie diesel, kerosine, stookolie, smeerolie, teer, benzine en LPG. Ook is aardolie een grondstof voor de productie van kunststoffen. De Nederlandse olievelden leveren maar een zeer klein deel van de aardolie.
Is er aardolie in Nederland?
De ondergrond op land is al volledig in kaart gebracht. Seismisch onderzoek gebeurt daarom alleen nog op zee. Op drie plekken is in Nederland aardolie gevonden: in Zuidoost-Drenthe (het Schoonebeek-veld), in de omgeving van Rotterdam en in de Noordzeebodem.
Hoeveel raffinaderijen zijn er in Nederland?
Vijf van de zes raffinaderijen in Nederland raffineren nog door. Alleen de kleine raffinaderij van Gunvor is dicht.
Hoe diep zit de olie in Schoonebeek?
Drenthe is onze eigen mini-oliestaat! In de omgeving van Schoonebeek wordt namelijk naast gas ook aardolie gewonnen. Het stroperige goud bevindt zich op 800 meter diepte in de grond. Lange tijd was het niet zo rendabel om olie uit dit veld te winnen en het boren werd dan ook in 1996 gestaakt.
Een groot deel van de olie in Nederland bevindt zich in het Schoonebeek-veld in Drenthe. Tussen 1996 en 2011 heeft de olieproductie hier stilgelegen. Winning was niet meer rendabel, maar inmiddels weer wel. De NAM gebruikt nu hoogrendementspompen om de olie naar boven te brengen.
Welke ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat de olie nog sneller opraakt noem twee voorbeelden?
Denk dan bijvoorbeeld aan Enhanced Oil Recovery waarbij koolstofdioxide in het vrijwel uitgeputte oliereservoir wordt gepompt om er nog meer olie uit te kunnen ‘duwen’. En dan zijn er ook nog de technologieën die de exploitatie van ‘onconventionele’ oliereserves mogelijk maken, zoals schalieolie en olie uit teerzanden.
Hoe haal je steenkool olie en gas uit de aarde?
Eerst veranderen de planten en dierenresten door de druk in steenkool. Wanneer de druk op steenkool toeneemt wordt de steenkool warmer en ontstaat er gas: aardgas. Vaak wordt aardgas in de buurt van aardolie gevonden.
Hoe krijg je aardolie?
Dankzij kunstmatig opgewekte trillingen kunnen geologen de aardlagen in kaart brengen. Aardolie wordt gewonnen via boorgaten in de grond. Wanneer er veel druk op staat, komt aardolie vanzelf naar boven. Zo niet, dan wordt aardolie gepompt.
Is er olie in Nederland?
Ruwe olie of aardolie wordt in Nederland vooral ingevoerd via de haven van Rotterdam, waar grote mammoettankers kunnen aanmeren. Een klein deel van de ruwe olie wordt rechtstreeks gewonnen uit de ondergrond van Nederland en de Nederlandse Exclusieve Economische Zone in de Noordzee.
Kan olie opraken?
Fossiele brandstoffen zijn eindig. Ooit zullen ze opraken.
Wat is geen brandstof?
Elektriciteit. Eigenlijk is elektriciteit geen brandstof, maar een vorm van energie. Er rijden steeds meer mensen op elektriciteit. De voordelen van elektrisch rijden zijn dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen en ook zijn de energiekosten een stuk lager.
Hoe haal je gas uit de grond?
Produceren en zuiveren van aardgas Aardgas stroomt door de natuurlijke druk in een gasveld via een put naar de oppervlakte. Eenmaal boven de grond wordt het aardgas behandeld. We filteren aardgascondensaat, water en andere bestanddelen uit het gas. Aardgascondensaat is als een soort benzine een waardevol bijproduct.
Hoe wordt steenkool uit de grond gehaald?
Hoe wordt steenkool gewonnen? Steenkool wordt uit mijnen naar energiecentrales getransporteerd, waar steenkool vervolgens vermalen wordt tot een hele fijne stof. Deze stof wordt vervolgens verbrand en de warmte die vrijkomt wordt naar een grote ketel met water geleid.