Inhoudsopgave
Heeft komkommer bestuiving nodig?
De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.
Hoe komkommer bevruchten?
Mannelijke en vrouwelijke. De man bestaat enkel uit een grote gele bloem, bij de vrouw zit er achter de bloem, al het begin van het vruchtje aan. Je kan dus al voor de bloem open gaat zien, of het een man of vrouwtje is. Voor het verkrijgen van een komkommer hoef je dus nooit de bloemen te bestuiven/ bevruchten.
Hoeveel water moet een komkommerplant nodig?
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte ‘meeldauw’, dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Hoe zelf bestuiven?
Om deze planten te bestuiven, moet de wind waaien of moet een bij in een mannelijke bloem landen, en het stuifmeel meedragen naar de vrouwelijke bloem. Als het stuifmeel is overgebracht van een mannelijke bloem naar een vrouwelijke bloem van dezelfde soort, ontwikkelt zich fruit op de plant.
Wat is de beste teelt van komkommers?
De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is wel een stuk lager, de keuze in rassen is wat beperkt en de kans op ziekten, bevruchting, schimmel, etc. is wat groter.
Hoe verwijder je komkommers?
Verder verwijder je eventuele mannelijke bloemen, geef je regelmatig voldoende water. Je zorgt voor lucht door de ramen op een kier te zetten, en controleer regelmatig op vruchten. Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Teelt in de koude kas.
Wanneer zaai je komkommer?
Zaai ze vanaf half april bij kamertemperatuur voor, de zaden binnen 1 tot 2 weken en de zaailingen mogen, mits groot genoeg, vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Dek de grond waar de komkommer komt een week of 3 van tevoren af met plastic zodat de grond alvast wat kan opwarmen.
Kan je komkommer invriezen?
Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel. Je kan ze 12 maanden bewaren. Komkommer bewaren doe je zo. De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou.