Heeft een werkgever je BSN nodig?

Heeft een werkgever je BSN nodig?

burgerservicenummer (BSN); Om de inlener of aannemer een beroep te kunnen laten doen op de vrijwaring voor of matiging van de inleners- en ketenaansprakelijkheid, mag de uitlener of onderaannemer het BSN van de werknemer verstrekken. Dit is sinds 1 januari 2017 geregeld in de Uitvoeringsregeling verplicht gebruik BSN.

Wat mag een werkgever screenen?

Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit. Bijvoorbeeld door de referenties van een sollicitant te bellen of op te zoeken of diegene op een zwarte lijst voorkomt.

Wat moet ik als werkgever doen om te voldoen aan de identificatieplicht?

U moet een duidelijke kopie maken van het identiteitsbewijs. Documentnummer, pasfoto en burgerservicenummer (BSN) moeten goed leesbaar zijn. U bewaart deze kopie in uw administratie voor eventuele controles, bijvoorbeeld door de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Kun je zomaar je BSN nummer geven?

Nee, dat mag niet. Organisaties mogen uw burgerservicenummer (BSN) alleen gebruiken als in de wet staat dat ze dat mogen. Staat het niet in de wet, dan mag het niet. Ook niet als u hiervoor toestemming zou geven.

Wat kunnen criminelen met je BSN nummer?

Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.

Waarom BSN nummer afschermen?

Fraude met identiteitsgegevens Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht.

Waaruit bestaat een screening?

Bij een screening kunnen verschillende screeningsinstrumenten worden ingezet, zoals een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een meting of een test van lichaamsmateriaal, zoals een bloedonderzoek. Soms worden verschillende screeningsinstrumenten toegepast.

Welke 3 verplichtingen heeft een werkgever op grond van de Wet op de identificatieplicht?

Elke werkgever heeft op grond van de identificatieplicht drie verplichtingen: Verificatieplicht: de plicht om het identiteitsbewijs van werknemers bij indiensttreding op echtheid en geldigheid te controleren. Bewaarplicht: de plicht om een kopie van het identiteitsbewijs van werknemers in de administratie te bewaren.

Wat moet je afschermen bij id kaart?

Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening.