Inhoudsopgave
- 1 Heb je recht op een vaste vrije dag?
- 2 Kan een werkgever je verplichten om vrij te nemen?
- 3 Heb ik recht op 3 weken zomervakantie?
- 4 Wat is een roostervrije dag?
- 5 Wat wordt verstaan onder werkweigering?
- 6 Wat is het verschil tussen vakantiedagen en roostervrije dagen?
- 7 Is het verplicht om op zondag dubbel betaald te krijgen?
Heb je recht op een vaste vrije dag?
Een vaste vrije dag. Volgens de regeling in de cao Fashion, Sport & Lifestyle heb je recht op 1 of 2 dagen waarop je werkgever je niet mág inroosteren. Hoeveel dagen hangt af van het aantal uren dat je volgens je contract werkt.
Waar krijg je wettelijk vrij voor?
Wettelijk verlof ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Kan een werkgever je verplichten om vrij te nemen?
Verplichte vrije dagen tijdens corona Werkgevers kunnen personeel verzoeken op vrijwillige basis vrije dagen op te nemen en een beroep doen op hun redelijkheid. Maar het is niet mogelijk werknemers hiertoe te verplichten.
Kan ik verplicht worden op zaterdag te werken?
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Heb ik recht op 3 weken zomervakantie?
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Een vaste vrije dag. Volgens de regeling in de cao Fashion, Sport & Lifestyle heb je recht op 1 of 2 dagen waarop je werkgever je niet mág inroosteren. Hoeveel niet-roosterbare dagen hangt af van het aantal uren dat je volgens je contract werkt.
Kan een werkgever zomaar je werktijden veranderen?
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Wat is een roostervrije dag?
Roostervrije dagen zijn dagen waarop niet wordt gewerkt. De werkgever zal aan de werknemer over een roostervrije dag het vast overeengekomen loon betalen. Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 roostervrije dagen per kalenderjaar (artikel 36a van de cao).
Kun je verplicht worden om in het weekend te werken?
Wat wordt verstaan onder werkweigering?
Werkweigering is een verzamelterm voor het weigeren van een ‘redelijke’ opdracht van een werkgever in het kader van het instructierecht. De redelijke opdracht is een opdracht waarvan in het kader van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) kan worden verwacht dat dit ‘bij’ de arbeidsovereenkomst hoort.
Wie bepaalt de werktijden?
Werkgever bepaalt de tijden binnen de grenzen van de regeling en binnen de grenzen van eventuele individuele afspraken. De arbeids- en rusttijden maken een geïntegreerd onderdeel uit van het arbobeleid dat de werkgever voert (5.2.).
Wat is het verschil tussen vakantiedagen en roostervrije dagen?
Hoewel het zowel bij vakantiedagen als bij roostervrije dagen om vrije dagen gaat, is het recht op ADV-dagen dagen niet vastgelegd in de wet. Roostervrije dagen worden alleen geregeld in een cao, personeelsgids of je arbeidsovereenkomst. Voor het vaststellen van vakantiedagen gelden wel wettelijke richtlijnen.
Hoe lang zijn roostervrije dagen geldig?
Je wettelijke vakantiedagen blijven langer geldig dan 6 maanden en verjaren pas na 5 jaar als je niet in staat was je wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen. Bijvoorbeeld omdat je daarvoor te ziek was. Of omdat je werkgever het je onmogelijk maakte om (genoeg) vakantie op te nemen.
Is het verplicht om op zondag dubbel betaald te krijgen?
Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken.