Inhoudsopgave
Heb je korter verlof als je eerder bevalt?
Is uw baby te vroeg geboren? Dan telt u de dagen dat uw zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij uw bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken.
Wat met zwangerschapsverlof Als je vroeger bevalt?
Als je vroeger bevalt dan verwacht, vooraleer je in moederschapsrust was gegaan en dus ’te lang’ bleef werken, verlies je die dagen van de verplichte week prenataal verlof. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.
Wat als ik te vroeg bevalt?
Je bevalt gewoon in het streekziekenhuis. Veelal kan je baby gewoon bij je op de kamer blijven. Mocht je baby minder dan 2 kilo wegen (en dus te klein zijn voor de duur van de zwangerschap) dan wordt hij nog wel opgenomen op de couveuse afdeling. Als het goed gaat met je baby mag je vaak al snel weer naar huis.
Hoe lang verlof na bevalling man?
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof?
Duur zwangerschapsverlof. Je verlof duurt in totaal minstens 16 weken. Je kan zelf bepalen of je 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Na de geboorte heb je dan nog 10, 11 of 12 weken bevallingsverlof. Wanneer je na de uitgerekende datum bevalt krijg je extra verlof.
Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen?
Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen? Voor de periode rond de bevalling kunt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen bij UWV. Deze ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Het gaat dan om verlof voor de periode tot 10 weken na de bevalling.
Wat is het zwangerschapsverlof voor de geboorte?
Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen). Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken.