Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dak?

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dak?

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen? In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan.

Wat kost een nieuw dak met zonnepanelen?

Zonnedakpannen prijs. Voor een dak met 500 zonnepannen (gelijkaardig aan een traditionele zonnepanelen installatie van 4.500 Wp), betaal je gemiddeld € 11.500 à 13.500 (incl. btw en plaatsing). Daarmee zijn ze, afhankelijk van het materiaal en type, zo’n 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen.

Hoe oud mag je dak zijn voor zonnepanelen?

Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.

Hoe ver moeten zonnepanelen van erfgrens?

Bij een plat dak moet je 1 meter vanaf de rand van je pand starten (dus 1 m vrijlaten aan de rand) en ook aan de achterzijde 1 m wegblijven van de rand. Kortom rondom 1 meter openlaten van de rand v/h pand, wanneer het dak doorloopt naar de buren, mag je wel tot de erfgrens gaan.

Welke dakbedekking onder zonnepanelen?

Omdat EPDM bekend staat op zijn lange levensduur (zeker 50 jaar) en om zijn extreme waterdichtheid, is het een erg populaire dakbedekking om te gebruiken onder zonnepanelen. Waar zonnepanelen vaak na 20 jaar aan vervanging toe zijn, gaat EPDM dus veel langer mee.

Is mijn plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Platte daken zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, mits de onderliggende constructie stevig genoeg is. Betonnen constructies zijn altijd geschikt. Je moet in ieder geval op het platte dak kunnen lopen, omdat ieder zonnepaneel toch 20 kilo weegt met nog 20 kilo ballast.

Kunnen zonnepanelen van het dak waaien?

Een storm kan op verschillende manieren schade aanrichten aan je zonnepanelen. In het ergste geval zullen ze helemaal van je dak waaien, maar in de praktijk gebeurt dit weinig. Er kunnen kabels beschadigen en losraken, er kunnen bouten loskomen en mogelijk loopt je dak schade op.