Hoe werkt verrekening zonnepanelen?

Hoe werkt verrekening zonnepanelen?

Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).

Hoeveel energie kan één zonnepaneel in Nederland opwekken?

In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0,85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 315 kWh op.

Hoe wordt opgewekte stroom verrekend?

Terugleveren van elektriciteit gebeurt met behulp van de salderingsregeling. Salderen betekent dat teruggeleverde elektriciteit in mindering wordt gebracht op de geleverde elektriciteit. De salderingsregeling gaat tot maximaal uw eigen verbruik op jaarbasis.

Hoeveel energie krijg je door zonnepanelen te gebruiken?

Het gemiddelde formaat van een zonnepaneel is 1 meter bij 1,65 meter en het standaard vermogen is 250 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel dus gemiddeld 225 kWh zonnestroom op. Als u 3500 kWh stroom verbruikt, het gemiddelde verbruik van een huishouden, zijn hiervoor ongeveer 16 zonnepanelen voor nodig.

Wat leveren 12 zonnepanelen op in de winter?

De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.

Wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling?

In 2031 stopt de salderingsregeling helemaal. Als woningeigenaar betaalt u straks over een deel van de teruggeleverde elektriciteit wel belasting. Dit is vergelijkbaar met de afbouw op de hypotheekrenteaftrek. Deze regeling wordt ook in een aantal jaren van 100% naar 0% afgebouwd.

Hoe lang gaat salderen door?

Daar waar je eerst 100% mocht salderen, is dat nu nog maar 91%. Over dit verschil moet je energiebelasting en ODE betalen. Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat je voor elektriciteit in 2023 ongeveer €20 ,- euro per jaar meer gaat betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=v9sbuDpeldc