Kan hout bloeden?

Kan hout bloeden?

Als bepaalde houtsoorten nat worden gaan ze bloeden, ook wel lekken genoemd. Het gaat dan vooral om looizuurhoudende houtsoorten. Dit zijn verschillende hardhoutsoorten zoals vooral Keruing, maar ook bijvoorbeeld Eiken en Ayous. Ook bij hardhoutsoorten als Bankirai, Garapa en Kapur kan dit voorkomen.

Waar kan hout niet tegen?

Bepaalde houtsoorten zijn beter of minder bestand tegen bepaalde schimmels, of tegen aantasting door insecten, of tegen bacteriën, of tegen weersinvloeden.

Wat te doen tegen looizuur?

Dit looizuur is zeer agressief, trekt in (bijna) alle bestrating en is zeer hardnekkig. Doordat dit type vlekken/vervuiling zeer hardnekkig is, is preventie de beste oplossing: snoei bomen en struiken tijdig, zodat u voorkomt dat er afvallend blad op uw bestrating terecht kan komen en vlekken veroorzaakt.

Hoe herken je merbau?

Merbau is vooral te herkennen aan de zwavelgele strepen die zich in het hout bevinden. De inhoudstoffen van Merbau kunnen oplossen met water. Hierdoor kan dit problemen geven met het “bloeden van het hout”. Vandaar dat voor buitentoepassingen Merbau behandelt dient te worden met een afsluitende verf of vernis.

Wat kun je doen tegen bloedend hout?

De enige goede oplossing om het bloeden van hout te voorkomen of op te lossen, is door het aanbrengen van een isolerende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het bloeden stopt, zodat de (kleur)stoffen niet meer omhoog kunnen trekken.

Wat is het duurzaamste hout?

Hardhout uit Europa is voor het milieu een betere keuze dan tropisch hardhout en kies sowieso altijd voor hout uit duurzaam beheerd bos. Tweedehands of gerecycled hout is het milieuvriendelijkst. Houten producten met het FSC-Recycled label zijn gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout.

Is Merbau hardhout?

Merbau geldt als een van de meest bekende hardhoutsoorten en het staat bekend om zijn hoge volumieke massa, duurzaamheid en het feit dat het nagenoeg niet werkt nadat het gedroogd is. Het is geschikt voor tal van binnen als buitentoepassingen en wordt in Nederland met name toegepast in de deuren-industrie.