Inhoudsopgave
Kan ik mijn zonne energie verkopen?
EnergieWie de energie van zijn zonnepanelen niet meteen verbruikt, kan die vanaf volgend jaar verkopen of doorgeven aan buren, familie of vrienden. Nu kan je enkel overtollige stroom verkopen via een relatief laag injectietarief aan commerciële spelers, zoals je energieleverancier.
Kan je energie verkopen?
Het kan gaan om duurzame energie die u zelf als coöperatie opwekt en wilt leveren aan uw leden. Of u wilt energie verkopen onder een eigen label. Voor het verkopen van energie aan kleinverbruikers zijn er wettelijke regels. Deze regels gelden niet voor verkoop van energie aan grootverbruikers.
Wat met overschot stroom?
Indien u geen terugleveringscontract afsluit met uw elektriciteitsleverancier, wordt de elektriciteit die u produceert, maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (productieoverschot) ‘gratis’ op het net geïnjecteerd.
Hoeveel krijg ik voor mijn opgewekte stroom?
Om u een idee te geven: wanneer u per jaar 4.000 kWh elektriciteit opwekt, waarvan u 2.000 kWh niet meteen verbruikt, dan ontvangt u voor de resterende stroom een injectietarief van 3,5 eurocent/kWh of in totaal 70 euro. De weergeven prijzen gelden voor de residentiële verbruiker.
Hoeveel krijg ik voor teruggeleverde stroom?
Je energieleverancier betaalt een ‘redelijke terugleververgoeding’ voor dit overschot. Hij mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is. Uit ons onderzoek van april 2018 bleek dat de vergoedingen varieërden van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh.
Hoe verkoop je energiecontracten?
Tijdens het telefoongesprek moet de verkoper het volgende met u doornemen:
- namens welke energieleverancier hij belt, en wat het adres is van deze energieleverancier.
- dat de energieleverancier u energie wil verkopen.
- de totale prijs van de energie, dus met belastingen, toeslagen en netwerkkosten.
- hoe u kunt betalen.
Wat als je teveel elektriciteit?
Heb je op het einde van het jaar meer geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt. Een vergoeding krijg je niet voor die extra stroom.
Wat zijn de injectietarieven?
Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.