Wat als je geen aarding hebt?

Wat als je geen aarding hebt?

Zo’n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.

Welke apparaten moeten geaard zijn?

In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.

Waar is randaarde verplicht?

Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Een bad, douche en andere metalen delen als radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Woonkamers en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van ‘normale’ stopcontacten.

Waarom stopcontact met randaarde?

Waarom is randaarde zo belangrijk? Zoals u reeds las, helpt een stopcontact met randaarde u te voorkomen dat de behuizing van een elektrisch apparaat onder stroom kan komen te staan. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het moment dat de kabels aan de binnenzijde van het apparaat versleten zijn geraakt.

Wat is een Aardrail?

Een aardrail is een aardingsmateriaal. Een aardrail en een aardnulrail worden gebruikt om elektrische componenten veilig te aarden. Met een aardrail kun je draden mechanisch en elektrisch verbinden door middel van een kabelschoenverbinding.

Wat is een Aardfout?

Een aardfout is een fout ontstaan door een defect of een externe oorzaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een spanning geleidend onderdeel zoals een fasedraad onbedoeld contact maakt met de aarde.

Wat is een Vereffeningsleiding?

Een beschermende vereffeningsleiding is de leiding die de hoofdaardrail of hoofdaardklem verbindt met vreemde geleidende delen van de gebouwconstructie, denk aan gas en water, metalen centrale verwarmings- en luchtbehandelingssystemen of metalen mantels van telecommunicatiekabels.

Wat is een goede aarding?

Er bestaat nogal wat verwarring over de vraag wat een goede aarding is en welke aardingsweerstands- waarde nodig is. In de ideale situatie moet de aarding een weerstand van nul ohm hebben.

Waar komt lekstroom vandaan?

Een lekstroom kan ontstaan door een beschadiging of een defect in een elektrisch apparaat waardoor onverwachts spanning op het gehele apparaat komt te staan. Hierdoor loopt er stroom weg via de aarde met als gevolg dat er meer stroom ingaat dan dat er uitgaat. Dit geldt alleen voor een geaard apparaat.

https://www.youtube.com/watch?v=7uqmhGdvVwA