Inhoudsopgave
Waarom Zoutblok paarden?
Om de zoutbehoefte te dekken wordt er aan krachtvoer meestal zout toegevoegd. Ruwvoer bevat namelijk relatief gezien weinig zout. Daarnaast is een zoutblok een goede manier om extra zout aan je paard te verstrekken.
Wat zit er in een liksteen?
Met een liksteen kan je paard zichzelf deels voorzien in zijn behoefte aan zout en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium. Er zijn paarden die maanden met een liksteen doen en anderen hebben de liksteen in een paar dagen op.
Waar is een liksteen goed voor?
Een liksteen biedt je paard de mogelijkheid om dagelijks zout en andere mineralen op te nemen. Er zijn verschillende soorten likstenen te krijgen, maar niet allemaal zijn ze even gezond voor paarden.
Welke liksteen?
De vierkante rode liksteen is voor alle diersoorten, bevat meer zout, minder sporenelementen en drie keer zoveel ijzer als de trapeziumvormige. Niet ieder paard heeft extra ijzer nodig, omdat ruwvoer én krachtvoer vaak al veel ijzer bevat, maar in sommige gevallen kan deze liksteen een uitkomst zijn.
Hebben konijnen zout nodig?
Een konijn heeft namelijk helemaal geen zout nodig. Een konijn heeft ongeveer 6000 kauwbewegingen nodig op een dag om zijn gebit goed te slijten en de darmen een vezelrijke structuur aan te bieden., deze kauw bewegingen maakt hij v.n.l met hooi, stro en kruiden en zijn voer.
Wat doe ik met een zoutsteen?
Warm de zoutsteen indirect op in de koudste zone de eerste 10-15 minuten. Daarna schuif je hem steeds iets dichter naar de hetere zone. Na een half uur ligt de steen vol boven de heetste zone. Je weet dat de steen heet genoeg is als je er een druppel water op gooit en deze meteen begint te dansen.
Wat zit er in een Himalaya liksteen?
De Himalaya liksteen bevat van alle likstenen het meeste zout, relatief weinig sporenelementen en ijzer. Ze zijn daardoor zeer geschikt als bron van zout, maar bieden minder sporenelementen dan de rode baksteenvormige liksteen. Als het ruw- en krachtvoer voldoende sporenelementen bevat is dit dus een ideale aanvulling.
Wat mag je niet doen met een konijn?
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.