Inhoudsopgave
Welke temperatuur moet wijn hebben?
Lichte rode wijnen serveren tussen de 12,8 en 15,6 C. Beste temperatuur voor Beaujolais: 12,8C, Pinot Noir: 13,3C en Grenache: 15,6C. Volle witte wijnen serveren tussen de 10 en 11,7 C. Lichte witte wijnen serveren tussen de 7,2 en 10 C.
Hoe koud witte wijn drinken?
Hetzelfde geldt voor de ideale serveertemperatuur van witte wijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op de verschillende soorten witte wijn. Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden.
Hoe warm serveer je rode wijn?
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 – 19 graden Celsius.
Welke wijn moet koud staan?
Hierbij een handig overzichtje met serveertemperaturen:
Soort wijn | Serveer temperatuur |
---|---|
Dessertwijnen (4 uur in de koelkast) | tussen 6 – 8 °C |
Frisse witte wijnen (3 uur in de koelkast) | tussen 8 – 10 °C |
Apéritief wijnen en mousserende wijnen (3 uur in de koelkast) | tussen 8 – 10 °C |
Hoe koud drink je rode wijn?
Een soepele, lichtfruitige wijn kun je het beste koelen op 12 à 16°C. Terwijl je een vollere, krachtigere rode wijn juist moet koelen op 16 à 18°C.
Welke temperatuur Chardonnay?
Chardonnay verdient hier even wat extra aandacht: Heb je te maken met een houtgerijpte Chardonnay? Serveer dan op 10-12 graden. Heeft de Chardonnay geen houtrijping gehad, zoals vaak met bijvoorbeeld Chablis het geval is, dan mag de wijn op 8-10 graden geserveerd worden.
Hoe lang moet witte wijn koelen?
Om dit te voorkomen kun je frisse en fruitige witte wijnen het beste 3 uur van te voren in de koelkast leggen. Dan is de wijn tussen de 8 en 10 graden. Vollere witte wijnen kun je iets warmer drinken. Een volle aromatische wijn hoef je eigenlijk maar 2 uur te koelen.
Kun je rode wijn koud drinken?
Je verwacht het misschien niet, maar rode wijn kun je heel goed licht gekoeld drinken. Dat geldt alleen niet voor elke rode wijn! Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor.
Welke rode wijn kan je koud drinken?
Traditioneel zullen rode wijnen van Gamay en Pinot Noir (Beaujolais, Touraine, Passetoutgrain, Bourgogne e.d.) licht gekoeld het altijd prima doen. Maar ook Zweigelt uit Oostenrijk en Refosco uit Friuli.
Welke rode wijn moet je koud drinken?
Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor. Denk maar een beaujolais bijvoorbeeld, of een bardolino. Door de wijn licht te koelen proef je het frisse fruit in de wijn nog beter. Een temperatuur van 12 tot 14 graden is perfect.
Kan je rode wijn koud drinken?
De zwaarte van de wijn: soepele, licht fruitige rode wijnen kun je koelen tot ca. 12 a 16 graden Celsius. Ga je voor vollere, meer krachtige rode wijnen? Deze kun je koelen op 16 a 18 graden (een kwartiertje in de koelkast)