Is kookvocht van aardappelen gezond?

Is kookvocht van aardappelen gezond?

Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.

Wat kan je doen met kookvocht?

Kookvocht van groenten is herbruikbaar en gezond: de vitaminen die tijdens het koken verloren gaan, worden deels in het vocht opgenomen. Je kan dit kookwater gebruiken in saus of soep, of opnieuw als kookwater voor andere groenten, voor pasta, rijst of aardappelen. Kooknat moet je koel en niet te lang bewaren.

Is kookvocht van broccoli gezond?

‘Gewone broccoli staat bekend om zijn gezonde stoffen, maar je moet hem niet te lang koken”, zegt Rob. “Als je broccoli kookt, moet je het kookvocht opdrinken en de broccoli aan de konijnen geven.”

Waarom kookvocht pasta toevoegen?

Waarom is het kookwater van pasta zo’n kostbaar goedje? Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).

Welke aardappelen zijn geschikt voor vaste structuur?

Vastkokende aardappelen zijn prima geschikt om te bakken en te koken, te wokken of voor in een salade. Als je van een vaste structuur houdt zijn (iets) kruimige aardappelen geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Poffen is ook mogelijk, als je van een losse structuur houdt.

Waar komt de aardappel vandaan?

De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager.

Hoe te bewaren aardappelen?

Bewaar aardappelen op een koele plek, tussen 8 en 10°C. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers. Van te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoete smaak. Aardappelen om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren.

Wat zijn de voordelen van aardappels?

Aardappelen zijn een bron van vezels en vitamine B6. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze wegsnijdt, kun je aardappels gewoon eten.