Hoe smaakt Artisjokhart?

Hoe smaakt Artisjokhart?

Artisjok heeft een zachte, licht nootachtige smaak. Je kunt hem daarom goed combineren met andere smaken. Probeer artisjok bijvoorbeeld op een vegan pizza vol groente, in een pasta met gorgonzola of in een salade met rucola. Wat wijn-spijscombinaties betreft is artisjok een uitdaging.

Wat is een Artisjokhart?

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijsgroene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan.

Is artisjokken lekker?

Artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak. Het is een erg voedzame vrucht die samen met een voor- en nagerecht een complete maaltijd kan vormen. Met een warm (knoflook)sausje of koud met vinaigrette is artisjok erg lekker.

Wat lijkt op artisjok?

Artisjok vervangen is lastig. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor palmharten. Dit is het binnenste gedeelte van een jonge palmboom.

Hoe gezond zijn artisjokken uit blik?

In 100 gram gekookte artisjokken (uit blik) zitten 67 kilocalorieën. Deze hoeveelheid gekookte artisjokken (uit blik) bevat 3,37 gram eiwit en 2,29 gram vet waarvan 0,44 gram verzadigd vet is. Daarnaast bevat gekookte artisjokken (uit blik) 5,2 gram vezels.

Hoe moet je artisjokken eten?

Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje. Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op.

Wat kun je eten bij artisjok?

De blaadjes, de bodem en een stukje van de schil (als je deze goed schilt) kun je wel eten. In de Nederlandse supermarkten vind je voornamelijk (voorgekookte) artisjokharten of -bodems in blik. Verse artisjokken zijn lastiger te krijgen.

Wat is het verschil tussen kardoen en artisjok?

De smaak lijkt wat op die van artisjokken maar is iets zoeter. Aan de kardoen worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend en het eten van kardoen zou gezond zijn voor het cholesterolgehalte, de vetafbraak en de leverfuncties. Ook bevat de plant veel vitamines.

Is kardoen gezond?

Kardoen is gezond wintergroente. Er zit veel apigenine en luteoline in kardoen; deze fytonutriënten helpen baarmoederkanker en leukemie tegengaan.