Inhoudsopgave
Kun je versuikerde honing nog eten?
Kan ik de honing nog gebruiken en hoe kan ik dat versuikeren in de toekomst voorkomen? Als de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, kun je de honing zeker nog gebruiken!
Waarom kristalliseert honing zo snel?
Honing en tijd Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen.
Wat kun je doen tegen versuikerde honing?
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Hoe lang blijft honing vloeibaar?
Je leest het goed, honing is oneindig houdbaar. Dit komt door de hoge concentratie aan suiker en de lage hoeveelheid vocht. Dankzij de kleine hoeveelheid water kan de honing niet door bacteriën en gisten worden aangetast.
Welke honing kristalliseert minder snel?
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
Hoe bewaar je vloeibare honing?
Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur (19ºC.) in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. De vloeibare honing mag iets warmer staan (21-22ºC.) dan de crème honing, maar noodzakelijk is dit niet.
Waarom blijft honing vloeibaar?
Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.