Hoe open je een beschouwing?

Hoe open je een beschouwing?

Bij een beschouwing is het belangrijk dat je de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Denk er goed aan dat je eigen mening niet te nadrukkelijk aanwezig is. Je mag natuurlijk wel noemen wat je zelf over het onderwerp vindt, maar dit moet de lezer niet beïnvloeden bij het maken van zijn eigen mening.

Wat is het verschil tussen een beschouwing en een betoog?

Een beschouwing opinieert. Dat gaat via meningen, zoals in een opiniestuk. Zo kun je een onderwerp van verschillende kanten belichten, en een lezer of luisteraar zijn eigen mening laten vormen of verder aan het denken zetten. Een betoog probeert te overtuigen.

Wat is een voorbeeld van een beschouwende tekst?

Een beschouwende tekst zal de lezers vaak de voor- en nadelen van een onderwerp geven, maar ook de meningen van verschillende betrokken partijen. Voorbeelden van beschouwende teksten zijn essays en recensies.

Welke Tekststructuren gebruik je bij beschouwing?

Bij een beschouwing eindigt de inleiding vaak met een vraag. De meest gebruikte structuur voor het middenstuk van een beschouwing is de voor- en nadelen structuur. Hierbij geef je, net als bij een betoog, de voor- en nadelen van het onderwerp. Een beschouwing kan ook een verklaringsstructuur hebben.

Hoe beschouwing eindigen?

Zoals elke beschouwing begint met een inleiding, eindigt elke beschouwing met een slot. Het slot komt direct na het middenstuk. In het slot komt een korte samenvatting, je laat doorschemeren wat je eigen positie is en het eindigt met een uitsmijter.

Hoe sluit je een beschouwing af?

Hoe schrijf je een betoog met beschouwende elementen?

In een betogende tekst met beschouwende elementen probeert de schrijver zijn lezers met argumenten te overtuigen van twee standpunten die eigelijk tegen elkaar in gaan. Bijvoorbeeld: De schrijver wil de lezer overtuigen om meer auto te gaan rijden en ondertussen pleit de schrijver voor minder auto’s op de weg.