Wat zijn de exploitatiekosten?

Wat zijn de exploitatiekosten?

Exploitatiekosten zijn kosten die voortkomen uit het bezit of in gebruik hebben van onroerend goed. Hieronder vallen bijvoorbeeld afschrijvingen, erfpacht, huur en eventuele huurderving, belastingen, verzekeringskosten, energiekosten, onderhouds- en beheerkosten en eventuele bewaking- en beveiligingskosten.

Hoe hoog zijn exploitatiekosten?

Deze zogenaamde exploitatiekosten bedragen jaarlijks 15 – 20% van de investering voor aankoop of realisatie van uw pand. Gerekend over de gehele levensduur bedragen deze kosten het 7- tot 10-voudige van de initiĆ«le investering.

Hoe bereken je exploitatie kosten?

Tel alle andere zakelijke kosten bij elkaar op, zoals van personeel, bedrijfsruimte, internet/telefoon, verzekeringen. Ook de waardevermindering van je bedrijfsmiddelen voer je als kosten op, onder de noemer afschrijvingen. Trek alle kosten van de brutowinst af, dit is het bedrijfsresultaat.

Wat zijn kosten groot onderhoud?

Groot onderhoud is periodiek onderhoud van enige omvang. Dit moet worden onderscheiden van (periodiek) storingsonderhoud dat in de regel een geringere omvang kent. De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) noemt in haar richtlijnen de volgende voorbeelden: periodieke inspectie, revisie en renovatie van een actief.

Wat zijn twee voorbeelden van kosten die je boekt op de post huisvestingskosten?

Wat zijn huisvestingskosten?

  • huur.
  • gas, water en licht, verzekeringspremies, schoonmaakkosten en dergelijke.
  • inrichtingskosten, zoals vloerbedekking, behang, bureau(s) en kastruimte (over deze kosten moet je mogelijk afschrijven)

Wat valt onder beheerskosten?

Beheerkosten zijn kosten voor het beheer van de instelling, zoals de kosten die verband houden met het voeren van administratief beheer (bijvoorbeeld kosten voor een boekhouder).

Hoe stel je een exploitatiebegroting op?

Tips voor uw exploitatiebegroting

  1. Vermeld bedragen exclusief btw. Let op: op uw liquiditeitsbegroting zijn bedragen juist inclusief btw.
  2. Houd er rekening mee dat personeelskosten ongeveer 30% hoger zijn dan het brutoloon (door bijvoorbeeld pensioen- en verzekeringskosten).
  3. Houd rekening met afschrijvingen.

Welke kosten vallen onder groot onderhoud?

Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.

Welke kosten horen bij huisvestingskosten?

De kosten voor huur, lease, reparatie, onderhoud, schoonmaak en verzekering van gebouwen en terreinen, waterverbruik, inrichting. Verder ook milieuheffingen en onroerendzaakbelastingen.