Inhoudsopgave
Kun je eerder met zwangerschapsverlof?
Op zijn vroegst gaat 6 weken voor de uitgerekende datum je zwangerschapsverlof in, je mag maximaal tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken. Je werkgever vraagt namens jou de uitkering aan bij het UWV. Hij doet dit maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.
Wat komt na zwangerschapsverlof?
Uw bevallingsverlof gaat in op de dag na uw bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken. Ook als uw baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren. Uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen duren dan langer dan 16 weken.
Wat met zwangerschapsverlof Als je vroeger bevalt?
Als je vroeger bevalt dan verwacht, vooraleer je in moederschapsrust was gegaan en dus ’te lang’ bleef werken, verlies je die dagen van de verplichte week prenataal verlof. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.
Hoe ver van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?
U vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u uiterlijk 3 weken voordat uw verlof ingaat. Dat is ten minste 7 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Want uw zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum.
Waar komt een zwangerschapsverklaring vandaan?
Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.
Hoe lang moet de werkgever de Zwangerschapsverklaring bewaren en waarom?
Uw werknemer bewaart deze verklaring in haar eigen administratie. U hoeft de zwangerschapsverklaring dus niet te bewaren. Tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kunnen wij uw werknemer om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle.