Hoe krijgen zorginstellingen geld?

Hoe krijgen zorginstellingen geld?

Zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorginstellingen krijgen de kosten van zorg uit het basispakket en van de langdurige zorg hieruit vergoed. Het innen van alle inkomensafhankelijke premies en bijdragen die burgers, werkgevers en uitkeringsinstanties betalen aan de belastingdienst en het CAK.

Hoe wordt de Nederlandse gezondheidszorg gefinancierd?

Ten eerste betalen we belasting. Uit de belasting worden alle uitgaven betaald die onder de WLZ en WMO vallen. Daarnaast betalen we elk maand premie aan de zorgverzekeraar. Daaruit worden alle zorguitgaven betaald die onder de basisverzekering (de ZVW) vallen.

Wat is het Zorgverzekeringsfonds?

Ongeveer 50% van alle zorg uit het basispakket wordt betaald via het Zorgverzekeringsfonds, dat gefinancierd wordt met de inkomensafhankelijke (werkgevers)bijdragen en belastingen. Deze worden samen opgebracht door werknemers, werkgevers, zelfstandig ondernemers en uitkeringsinstanties (inhoudingsplichtigen).

Hoe wordt medisch specialistische zorg gefinancierd?

De zorg die een medisch-specialist verleent, komt meestal voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking. Er gelden wel wat spelregels. Verder zijn er voor sommige specialistische behandelingen uitsluitingen en beperkingen.

Welke soort zorg valt onder de Zorgverzekeringswet?

Een zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en medisch noodzakelijke hulpmiddelen. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie vallen onder de zorgverzekering. Verder is verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) ondergebracht in de zorgverzekering.

Hoeveel Zvw betaal ik?

Vanaf 2022 zijn de percentages van de Zvw als volgt: Voor de werkgeversheffing Zvw geldt het hoge percentage van 6,75% (dit was 7,00% in 2021). Voor de eigen bijdrage Zvw die uw werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op uw loon of uitkering, geldt het lage percentage van 5,50% (dit was 5,75% in 2021).