Inhoudsopgave
Wie mag kinderopvang aftrekken?
Voor de uitgaven voor kinderopvang die aan de voorwaarden voldoen, heeft u recht op een belastingvermindering. U mag voor 2021 (aanslagjaar 2022) maximaal 14 euro per opvangdag en per kind jonger dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap) inbrengen als uitgaven.
Waar vind ik mijn fiscaal attest kinderopvang?
Wat zijn de voorwaarden?
- Op de website van FOD Financiën vind je de info over alle voorwaarden.
- •
- Zodra de opvang van je schoolkind een vergunning, attest of erkenning van Kind en Gezin heeft, kan je de kosten aftrekken.
- Hoe kan je de opvangkosten bewijzen?
- Kind en Gezin bezorgt dit fiscaal attest aan de opvang.
Wat wordt niet beschouwd als kinderopvang?
Ook de volgende kosten worden niet als uitgaven voor kinderopvang beschouwd: bijkomende kosten voor cursussen gegeven in het kader van onderwijs. de uitgaven voor bosklassen, sneeuwklassen, openluchtklassen, zeeklassen en andere schoolreizen. de uitgaven voor bijles.
Wat is een kind ten laste?
De wet stelt dat uw kind tijdens het inkomstenjaar 2020 niet méér dan € 3.380 aan nettobestaansmiddelen gehad mag hebben. Voor kinderen (met een handicap) ten laste van een alleenstaande, zijn die bedragen hoger (art. 141 WIB 92) . Nettobestaansmiddelen zijn in principe alle inkomsten van uw kind.
Wat betekent ten laste zijn van je ouders?
Kind ten laste van je ouders Je ouders krijgen een belastingvermindering als je fiscaal ‘kind ten laste’ bent. Dus als je: zelf weinig of geen inkomen hebt; op 1 januari van het jaar waarin je je belastingbrief invult deel uitmaakt van het gezin van je ouders.
Hoe vul je kinderopvang in bij belastingaangifte?
Bij het invullen van de aangifte moet de belastingplichtige de beperking tot 11,20 euro per oppasdag zelf toepassen. In Vak X, Rubriek B, code 1384-71 mag u dus maximum 11,20 euro vermenigvuldigd met het aantal opvangdagen invullen. Dit geeft recht op een belastingvermindering tegen 45 procent.