Kan je zomaar veranderen van boekhouder?

Kan je zomaar veranderen van boekhouder?

Ja, veranderen van boekhouder kan zeker. Maar dan moet je wel rekening houden met een aantal regels. Heb je een schriftelijk contract afgesloten (opdrachtbrief) afgesloten met je huidige boekhouder? Dan moet je de voorziene opzegtermijn uiteraard volgen en respecteren.

Waarom veranderen van boekhouder?

Het is altijd nuttig om te veranderen van boekhouder op een geschikt tijdstip, bijvoorbeeld op het einde van een kwartaal of na het indienen van een bepaalde aangifte. Dit maakt de situatie voor beide boekhouders gemakkelijker en maakt het mogelijk om bepaalde afspraken te maken (wie doet nog wat).

Wat als een boekhouder fouten maakt?

De boekhouder is verantwoordelijk Als de boekhouder de belasting verkeerd invult dan zal de boekhouder hiervoor aansprakelijk zijn. Dit blijkt ook wel uit een uitspraak van de rechtbank uit 2015. De rechtbank heeft hier geoordeeld dat de boekhouder zelf verantwoordelijk is voor de fouten die worden gemaakt.

Heeft een boekhouder retentierecht?

We spreken van retentierecht wanneer facturen van de leverancier, in dit geval de boekhouder, belastingadviseur of accountant nog niet geheel voldaan zijn, en de schuldeiser producten of diensten achterhoudt.

Hoe klacht indienen tegen boekhouder?

Heb je een gegronde klacht over je boekhouder of accountant? Dan is het verstandig om een klacht neer te leggen bij de beroepsinstituten BIBF, IAB of IBR. Zij kunnen vaak optreden als bemiddelaar of tuchtsancties uitspreken.

Wat is zorgplicht accountant?

Zorgplicht accountant jegens klant. Uw accountant heeft als wettelijke taak zich te gedragen naar wat van een redelijk handelend en redelijk bekwaam beroepsbeoefenaar kan worden gevergd in het kader van een zorgvuldige uitoefening van zijn taak.

Wat is deontologie voor boekhouders en waar vinden we dit terug?

Boekhouders en accountants zijn onderworpen aan een deontologische code. Dat betekent dat ze een welbepaalde beroepsethiek moeten nastreven. Die wordt hen opgelegd door het beroepsinstituut waarvan ze deel uitmaken en waarvan ze verplicht lid moeten zijn.

Heeft een boekhouder beroepsgeheim?

Deze discretieplicht omvat de verplichting tot geheimhouding van gegevens die hem uitdrukkelijk of stilzwijgend in zijn hoedanigheid van boekhouder of boekhouder- fiscalist werden toevertrouwd en van de feiten met een vertrouwelijk karakter die hij in de uitoefening van zijn beroep zelf heeft vastgesteld.

Is een accountant aansprakelijk?

Voor aansprakelijkheid van een accountant is dus vereist dat er schade is geleden doordat de accountant zijn zorgplicht heeft geschonden. Deze zorgplicht van de accountant gaat dus verder dan enkel de klant van de accountant. Ook richting derden kan de accountant aansprakelijk zijn voor schade!

Hoe overschakelen van boekhouder?

De nieuwe boekhouder moet steeds het dossier ‘officieel’ overnemen van zijn confrater. Dit gebeurt middels een aangetekend schrijven waarbij het dossier en alle stukken worden overgedragen. Zo worden discussies vermeden bij het veranderen van boekhouder.

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Kosten van een boekhouder. De kosten van een boekhouder voor het verzorgen van de inkomsten- en btw-aangiftes zijn gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro per jaar, afhankelijk van het contact, de wijze waarop de cijfers worden aangeleverd en in hoeverre hierbij nog advies gewenst is. Al zijn dit wel gemiddeldes.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Afhankelijk van de werkzaamheden ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de 50 en 70 euro per uur. Al zul je dat niet direct verdienen als je zelfstandig als boekhouder aan de slag gaat, want dit zijn alleen de declarabele uren.

Wat is een opleiding tot boekhouder of administrateur?

Vrijwel alle boekhouders volgen echter wel een opleiding. Er zijn opleidingen tot boekhouder of administrateur en hier krijg je uiteraard een diploma voor. Bij verschillende opleidingen leer je boekhouden. Op mbo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mbo administratie op niveau 4.