Wat is een drogreden voorbeelden?

Wat is een drogreden voorbeelden?

Wanneer men voortbouwt op foutieve argumenten is er sprake van een drogredenering. Een voorbeeld van een drogredenering is ‘Mijn oma dronk elke dag wijn en zij is 100 geworden, dus alcohol is helemaal niet gevaarlijk’. In dit argument wordt een overhaaste generalisatie gemaakt.

Wat is een Autoriteitsdrogreden?

Het beroep op autoriteit of argumentum ad verecundiam (Latijn voor ‘argument uit respect’) is een wijze van redeneren waarbij een bewering berust op de autoriteit of de geloofwaardigheid van degene die de bewering doet. Wanneer de argumentatie foutief gebruikt wordt, is het een drogreden.

Hoe herken ik een drogreden?

Een drogreden is een redenering die niet helemaal opgaat. Iemand suggereert een geloofwaardig verband tussen twee dingen, maar als je scherp luistert, is de redenering veel te kort door de bocht.

Wat is een non argument?

Een drogreden, schijnreden of sofisme is een reden of redenering die niet correct is, maar wel aannemelijk lijkt.

Wat is een Cirkelrede?

Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag.

Wat is een cirkel argument?

De cirkelredenering is een drogreden die ook wel wordt aangeduid met het Latijnse woord ‘petitio principii’. Het is een foutieve reden waarbij men het standpunt inzet als argument. Tijdens het beargumenteren van een standpunt kunnen er onbewust valse of onjuiste redeneringen worden gebruikt.

Hoe helpt het invullen van het verzwegen argument je bij het herkennen van het Argumentatieschema?

Je moet om te beginnen een beetje spelen met argument en standpunt. Om de verzwegen verbindende uitspraak te vinden zet je het argument en de conclusie achter elkaar in een als-dan-redenering. Doe dit op de volgende manier: als [het argument is het geval] dan [de conclusie is het geval].

Wat is een Argumentatieschema?

In een argumentatiestructuur wordt op een rijtje gezet welke argumenten allemaal gebruikt worden door een schrijver in een betoog. Je maakt dus een overzicht van de argumenten die iemand gebruikt.

Wat zijn verschillende soorten drogredenen?

Verschillende soorten drogredenen (met voorbeelden) Er bestaan maar liefst 12 verschillende soorten drogredenen. Hieronder kun je lezen welke dat zijn. Ook geven we telkens een voorbeeld om de drogreden te verduidelijken.

Wat is overdreven drogreden?

Een voorbeeld van drogredenen met overdreven voor- of nadelen is: ‘Als jij je kamer nou eens opruimt dan ben je nooit meer je sokken kwijt en kan je ’s ochtends een kwartier langer uitslapen’. In deze drogreden wordt gesteld dat als je kamer netjes is, je nooit meer je sokken kwijt bent.

Is persoonlijke aanval een drogreden?

Bij een persoonlijke aanval wordt er niet op de bal, maar op de persoon gespeeld. Een voorbeeld van een persoonlijke aanval als drogreden is: ‘Als je tegen Zwarte Piet bent, dan ben je geen echte Nederlander’. Dit argument valt iemand aan op zijn mening en is daarom een drogreden. Ontduiken van de bewijslast.

Hoe kun je een drogreden herkennen?

Ook geven we telkens een voorbeeld om de drogreden te verduidelijken.

  • De onjuiste oorzaak-gevolgrelatie.
  • De verkeerde vergelijking.
  • De overhaaste generalisatie.
  • De cirkelredenering.
  • De persoonlijke aanval.
  • Het ontduiken van de bewijslast.
  • Het vertekenen van het standpunt.
  • Het bespelen van het publiek.

Wie niet voor mij is is tegen mij drogreden?

Een vals dilemma, valse tweedeling of valse dichotomie (ook wel zwart-witdenken genoemd) is een drogreden of denkfout waarbij twee alternatieven voorgesteld worden als de enige mogelijkheden, terwijl er in werkelijkheid nog andere zijn.

Wat is drogreden van de stok?

Argumentum ad baculum (Latijn: ‘argument van de stok’) is een drogreden waarbij de tegenpartij onder druk wordt gezet door zinspeling op de negatieve gevolgen als de spreker zijn zin niet krijgt.

Wat is weerleggen van een argument?

weerleggen – regelmatig werkwoord uitspraak: weer-leg-gen 1. met argumenten aantonen dat het niet juist is ♢ hij weerlegde mijn bewering met overtuiging Regelmatig werkwoord: weer-leg-gen ik weerleg …