Inhoudsopgave
- 1 Kan je twee energieleveranciers hebben?
- 2 Kan ik mijn energiecontract op een andere naam zetten?
- 3 Wat als ik mijn energiefactuur niet kan betalen en gaan de prijzen ooit weer dalen jouw vragen beantwoord?
- 4 Kan je energiecontract overnemen bij verhuizing?
- 5 Hoe moet ik mijn elektriciteit afsluiten?
- 6 Kan ik alleen gas afnemen?
Kan je twee energieleveranciers hebben?
Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 kiezen voor meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit besloten om meer keuzevrijheid voor consumenten en bedrijven te creëren en om de energietransitie naar lokale, duurzame energie te stimuleren.
Wat als ik energiefactuur niet kan betalen?
Energielevering door uw netbeheerder Die netbeheerder zal u ook facturen sturen voor de verbruikte energie. Als u die facturen niet betaalt, zult u eerst herinneringsbrieven krijgen. of spreek een afbetalingsplan af met de netbeheerder, het OCMW of een erkende schuldbemiddelaar.
Kan ik mijn energiecontract op een andere naam zetten?
Het is ook mogelijk om het energiecontract over te zetten op een andere naam. Daarvoor bel je met je leverancier. Het huidige contract wordt dan beëindigd en je krijgt een nieuw contract op jouw naam. Besef wel dat de energieleverancier zo’n naamswijziging beschouwt als contractbreuk.
Hoe water en elektriciteit overzetten?
Bij een verhuis moet je altijd de meterstanden van gas, water en elektriciteit noteren. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht, zowel in je nieuwe als in je oude huis. Aan de hand van de meterstanden maken de leveranciers een eindafrekening op. Deze krijg je uiterlijk twee maanden na de verhuisdag.
Wat als ik mijn energiefactuur niet kan betalen en gaan de prijzen ooit weer dalen jouw vragen beantwoord?
Je moet dan zorgen dat je een afbetalingsplan hebt, dat je wordt opgevangen en dat je uit de financiële problemen komt. Als je weer kapitaalkrachtig genoeg bent, kan je terug naar de commerciële markt waar er goedkopere tarieven zijn.”
Wat als de huurder zijn elektriciteit niet betaald?
Het kan ook zijn dat het contract op jouw naam staat en dat je aan je huurder een forfait aanrekent voor energiekosten. Als je dat doet en je huurder betaalt niet, dan zal je zelf moeten overgaan tot invordering van de achterstallen. Eventueel kan je ook –bijkomend- de ontbinding van de huur vragen.
Kan je energiecontract overnemen bij verhuizing?
Als u verhuist kunt u een nieuwe energieleverancier kiezen. Dat hoeft niet. U kunt uw contract ook meenemen. Let altijd goed op de meterstanden in uw oude en nieuwe woning.
Hoe sluit ik een energiecontract af?
U kunt een energiecontract afsluiten via de telefoon, tijdens een bezoek van een verkoper, in een verkooppunt of via de website van de leverancier. Internet is de snelste manier om een contract af te sluiten. Welke weg u kiest, heeft geen belang.
Hoe moet ik mijn elektriciteit afsluiten?
Hoe Energieovername regelen?
Bij een verhuis vullen de vorige en de nieuwe bewoner hun gegevens en de meterstanden in op een energieovername-document. Het papieren document zelf hoef je ons niet op te sturen, maar wel zorgvuldig te bewaren. Het is je enige bewijs als er later discussie ontstaat over de meterstanden. Dit document is geen contract.
Kan ik alleen gas afnemen?
In Nederland mag je zelf weten bij wie je je gas en elektriciteit afneemt. Een reden om het bij verschillende leveranciers af te nemen kan zijn dat je nog een contract hebt voor gas of elektriciteit bij een andere energieleverancier.