Inhoudsopgave
Wat zijn PSD2 richtlijnen?
De Payment Services Directive 2 (PSD2) is een Europese richtlijn over betaaldienstverlening. Met de invoering van deze richtlijn krijgen consumenten en bedrijven die een betaalrekening hebben de mogelijkheid om twee nieuwe betaaldiensten te gebruiken: betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten.
Wat is een betaaldienst?
Betaaldiensten zijn diensten waarmee transacties betaald kunnen worden. Er zijn 8 betaaldiensten waar een vergunning voor vereist is. Dit zijn diensten waarmee: contanten (munten of bankbiljetten) kunnen worden geplaatst op een betaalrekening bij de aanbieder van deze dienst.
Wie heeft PSD2 vergunning?
Elektronische handelsplatformen (e-commerce platforms) die zelf betaaldiensten verrichten, moeten vanaf de implementatie van PSD2 in beginsel beschikken over een vergunning om hun betaaldiensten te mogen uitvoeren.
Hoe veilig is PSD2?
PSD2 kent regels om te waarborgen dat de toegang tot jouw betaalrekening veilig is. Zo schrijft PSD2 voor dat een nieuwe betaaldienstverlener over een vergunning moet beschikken van een toezichthouder in Nederland of een ander land in de Europese Unie.
Wat betekent PSD2 voor banken?
Wat is PSD2? PSD2 is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Deze wet is in februari 2019 in Nederland ingevoerd. Het houdt onder andere in dat banken verplicht zijn om derde partijen toegang te geven tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft.
Welke betaaldiensten zijn er?
Als je alleen zaken doet in Nederland zijn de belangrijkste betaalmethodes: iDEAL, creditcard, PayPal en achteraf betalen met bijvoorbeeld Afterpay of Klarna. Heb je ook klanten uit België dan is Bancontact belangrijk om aan te bieden. Voor klanten uit Duitsland moet je Banksofort en of Giropay opnemen.
Welke doelstelling hebben zowel PSD als PSD2?
Achtergrond en doelstellingen PSD1 en PSD2 Met de PSD beoogde de EU een uniforme betaalmarkt te creëren door één juridische kader voor het betalingsverkeer binnen de EU in te stellen.