Wat is de zwarte en grijze lijst?

Wat is de zwarte en grijze lijst?

Bepalingen die op de zwarte lijst staan, zijn onredelijk bezwarend en dus vernietigbaar. Van bepalingen op de grijze lijst wordt vermoed dat ze onredelijk bezwarend zijn. In dat laatste geval moet de gebruiker (de verkoper) bewijzen dat de bepaling niet onredelijk bezwarend is.

Wat is de grijze lijst algemene voorwaarden?

In de grijze lijst zijn in algemene voorwaarden voorkomende bedingen opgenomen die worden vermoed onredelijk bezwarend voor consumenten te zijn. Hiermee wordt bedoeld dat deze bedingen in beginsel onredelijk bezwarend zijn, tenzij de ondernemer die de algemene voorwaarden gebruikt aantoont dat dit niet zo is.

Hoe kun je zien of je op de zwarte lijst staat?

Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.

Wat is de blauwe lijst?

Blauwe-lijst-bedingen Een beding dat aan de consument een onherroepelijke verbintenis oplegt, terwijl de uitvoering van de prestatie van de ondernemer onderworpen is aan een voorwaarde die afhankelijk is van de wil van de ondernemer.

Wat is reflexwerking recht?

De reflexwerking van consumentenrecht houdt in dat kleine ondernemingen in sommige gevallen gebruik kunnen maken van rechten die eigenlijk alleen consumenten toekomen.

Wat staat er op de grijze lijst?

De grijze lijst bevat bepalingen die meestal onredelijk bezwarend zijn, dit zijn de verdachte bedingen. De gebruiker van de algemene voorwaarden kan echter tegenbewijs leveren. In artikel 6:237 BW, de grijze lijst, worden o.a. de volgende bepalingen in algemene voorwaarden vermoed onredelijk bezwarend te zijn.

Hoe moeten algemene voorwaarden bekend worden gemaakt?

Elektronisch ter beschikking stellen Als de overeenkomst elektronisch tot stand komt, moeten de algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomt aan de wederpartij langs elektronische weg ter hand of ter beschikking worden gesteld.

Welke rusthuizen staan op zwarte lijst?

Voorzieningen onder verhoogd toezicht

  • James Ensor, Oostende.
  • Rusterloo, Beernem.
  • Najaarszon, Brakel.
  • Senior Resort De Kloef, Geraardsbergen.
  • Clos Bizet, Anderlecht.
  • Avondvrede, Linkebeek.
  • Huize Sion, Leuven.
  • Moretus, Antwerpen.