Inhoudsopgave
- 1 Wat is kartelverbod?
- 2 Wat is een groepsvrijstelling?
- 3 Waarom is een kartel verboden?
- 4 Wat is een horizontale overeenkomst?
- 5 Wat zijn hardcore beperkingen?
- 6 Waarom is mededingingsrecht belangrijk?
- 7 Wat is Bagatelvrijstelling?
- 8 Wat behelst het mededingingsrecht?
- 9 Welke soorten kartels zijn er?
- 10 Wat is kartel vorming?
- 11 Wat houdt de Mededingingswet in?
- 12 Wat is buiten mededinging?
Wat is kartelverbod?
Elementen van het kartelverbod Zij verbieden ondernemingen zich collectief (door afspraken, artikel 101 EU-Werkingsverdrag) of individueel (door het misbruiken van hun machtspositie, artikel 102 EU-Werkingsverdrag) te onttrekken aan de concurrentie op de markten waarop zij opereren.
Wat is een groepsvrijstelling?
De Groepsvrijstelling verticale overeenkomsten stelt verticale overeenkomsten die aan bepaalde voorwaarden voldoen vrij van het kartelverbod. De voorwaarden gaan onder andere over de inhoud van de overeenkomst en het marktaandeel van betrokken ondernemingen.
Wat is een verticale overeenkomst?
Verticale overeenkomsten: overeenkomsten voor de verkoop en aankoop van goederen tussen bedrijven die op verschillende niveaus van de productie- of distributieketen werkzaam zijn, bijvoorbeeld distributieovereenkomsten tussen producenten en groothandels of detailhandelaren.
Wat is een Mededing?
Mededinging houdt in dat er sprake is van eerlijke concurrentie. De Europese Unie zorgt er voor dat hiervan voldoende sprake is tussen de ondernemingen van de lidstaten. De Europese Unie kent verschillende instellingen die zich bezighouden met verscheidene taken die relevant zijn binnen de Europese grenzen.
Waarom is een kartel verboden?
Bij kartelvorming spreken bedrijven af dat zij niet met elkaar concurreren. Dit is ongunstig voor de concurrentie en daarmee voor de consument en de economische groei. Daarom zijn kartels verboden.
Wat is een horizontale overeenkomst?
horizontale overeenkomst – Een afspraak tussen twee verschillende ondernemingen op hetzelfde niveau van de productiekolom, bijvoorbeeld twee bierbrouwers.
Waarom bestaat het mededingingsrecht?
Het doel van het mededingingsrecht is om effectieve concurrentie te verzekeren. Dit gebeurt door middel van een verbod op gedragingen die eerlijke concurrentie in de weg staan. Voorbeelden hiervan zijn het kartelverbod, het misbruikverbod en controles op de naleving van de Europese mededingingsregels.
Wat verstaan we onder verticale prijsbinding?
Verticale prijsbinding, ook wel ‘resale price maintenance’ of RPM genoemd, vindt plaats wanneer een leverancier aan een distributeur oplegt voor welke prijs hij de producten van de leverancier moet doorverkopen. Dit kan direct zijn, zoals het opleggen van vaste of minimumverkoopprijzen.
Wat zijn hardcore beperkingen?
De hardcore-beperkingen zijn van toepassing op afspraken in verticale overeenkomsten die direct of indirect de concurrentie beperken. Dit kunnen afspraken zijn die op zichzelf de concurrentie beperken of in combinatie met andere factoren waarover de partijen controle hebben.
Waarom is mededingingsrecht belangrijk?
De belangrijkste doelstelling van de EU-mededingingsregels is een goed functionerende interne markt binnen de EU die een drijvende factor is achter het welzijn van EU-burgers, ondernemingen en de samenleving als geheel.
Wat is een markt met volledige mededinging?
volledige mededinging Marktvorm met een groot aantal vragers en aanbieders, homogene producten, vrije toe- en uittreding en volledige transparantie. De individuele vrager of individuele aanbieder heeft geen invloed op de prijs.
Wat is het doel van een kartel?
Een mededingingsregeling of kartel is een overeenkomst tussen twee of meer juridisch zelfstandig blijvende ondernemingen met het doel de concurrentie te beperken. Een kartel ontstaat meestal doordat op een markt waar weinig aanbieders verkopen (oligopolie) deze aanbieders beducht zijn voor elkaars reacties.
Wat is Bagatelvrijstelling?
Artikel 7 van de Mededingingswet bevat de zogenaamde ‘bagatelvrijstelling’. Hierdoor zijn bepaalde mededingingsbeperkende afspraken tussen ondernemingen met een relatief kleine omzet en/of een relatief klein gezamenlijk marktaandeel uitgezonderd van het kartelverbod.
Wat behelst het mededingingsrecht?
Mededingingsrecht is het recht met betrekking tot concurrentie. Het ontstond in de Verenigde Staten (Sherman Antitrust Act) en is overgenomen door veel andere landen. In de Europese Unie is het mededingingsrecht geregeld in het Werkingsverdrag van de Europese Unie en nationale wetgeving.
Wat doet de Raad van mededinging?
De Raad voor de Mededinging fungeert als nationale mededingingsautoriteit voor België als lidstaat van de Europese Unie. De Raad voor de Mededinging neemt beslissingen op basis van gemotiveerde verslagen opgesteld door het auditoraat in samenwerking met de Dienst voor de Mededinging.
Wat is bedrag van mededinging?
Als ik mij niet vergis, is het minimumbedrag mededinging, het bedrag waarboven een syndicus verplicht is minimaal 3 offertes op te vragen voor een uit te voeren werk. Vandaar het woord “mededinging”: meerdere offertes die meedingen naar een opdracht. Het is dus in het belang van VME dat dit bedrag niet te hoog ligt.
Welke soorten kartels zijn er?
Kartel (economie)
- Een calculatiekartel is een afspraak tussen bedrijven over hoe de kostprijs van een product wordt berekend.
- Een prijskartel is een afspraak tussen bedrijven om producten niet lager dan een bepaalde prijs te verkopen.
Wat is kartel vorming?
Bij kartelvorming spreken bedrijven af dat zij niet met elkaar concurreren. Dit is ongunstig voor de concurrentie en daarmee voor de consument en de economische groei.
Wat is een kartelzaak?
Achtergrond. Een kartelzaak betekent voor de Europese Commissie gewoonlijk vele jaren onderzoek en administratieve behandeling en daarna jarenlange procedures in Luxemburg. Daarnaast is door het succes van het clementiebeleid de werklast van de Commissie de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.
Wat is een Kartelovereenkomst?
v. (-en), doorgaans tijdelijke overeenkomst tot samenwerking tussen een aantal of alle ondernemingen in een zelfde bedrijfstak, meestal om in enigerlei vorm de onderlinge concurrentie te regelen, te beperken of uit te sluiten.
Wat houdt de Mededingingswet in?
Wet die concurrentiebeperkende afspraken verbiedt tenzij deze in het voordeel zijn van de maatschappij als geheel.
Wat is buiten mededinging?
v., concurrentie; buiten mededinging, deelnemen zonder voor een prijs in aanmerking te willen komen.