Hoe komt wagenziekte?

Hoe komt wagenziekte?

Wagenziekte ontstaat wanneer onze hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van enerzijds onze ogen en anderzijds ons evenwichtsorgaan. Wanneer je in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens ons evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, en daarom word je wagenziek.

Kan je lezen in de auto?

Het heeft alles te maken met tegenstrijdige signalen. Als je in de auto een boek leest (of op je telefoon kijkt), zien je ogen het boek dat je stil vasthoudt. Dit komt niet overeen met wat je evenwichtsorgaan ervaart: je evenwichtsorgaan signaleert namelijk tegelijkertijd dat je naar voren beweegt.

Wat moet je doen als je misselijk bent in de auto?

Ook kunt u een kussentje in uw nek leggen. Zorg voor frisse, koele lucht. Doe in de auto een raampje open en zet de verwarming laag of de airco aan. Ga op een schip naar buiten voor frisse lucht, blijf in een vliegtuig zoveel mogelijk in beweging.

Waarom krijg je hoofdpijn in de auto?

Reisziekte of bewegingsziekte (kinetose) is een verzamelnaam voor symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn, slaperigheid, bleekheid en overgeven. Het kan optreden in de auto, in de bus, op een boot en soms zelfs in het vliegtuig. De reisziekte is te wijten aan een zintuiglijk conflict.

Waarom kan je niet lezen in de auto?

Als je in een auto een boek zit te lezen, dan zien je ogen het boek dat je stil vasthoudt. Maar je evenwichtsorgaan voelt dat je naar voren beweegt in de rijdende auto. De informatie van je ogen en evenwichtsorgaan die in je hersenen aankomen, kloppen dan niet met elkaar.

Wat gebeurt er als je een boek leest?

Hogere concentratie, rijkere taal Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.

Kun je van wagenziekte afkomen?

“We kunnen het nog niet oplossen, maar wel proberen om het te minimaliseren,” zegt hij tegen Editie NL. “Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van wagenziekte. We verschillen wel allemaal in onze mentale toestand en wat maakt dat we echt misselijk worden.”