Inhoudsopgave
Welke chronische ziektes zijn er bij kinderen?
De kinderen en jongeren hebben lichamelijke aandoeningen zoals astma, eczeem, taaislijmziekte, terugkerende buikpijn en diabetes, maar ook psychische aandoeningen zoals ADHD of depressie. Astma is de meest voorkomende aandoening, gevolgd door angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en buikpijn.
Hoeveel kinderen hebben een chronische ziekte?
In Nederland is 1 van de 5 kinderen van 4 tot 12 jaar langdurig ziek. Astma en chronische bronchitis komen het vaakst voor. Verder heeft ongeveer 5 procent van de kinderen langdurige gedrags- of leerstoornissen zoals dyslexie, en hyperactief en aandachtsgestoord gedrag.
Hoeveel jongeren hebben een chronische ziekte?
Eén op de vier jongeren heeft een chronische aandoening Ruim 1,3 miljoen jongeren (0 t/m 25 jaar) hebben een chronische aandoening (2018). Voor het eerst is in Nederland een nauwkeurige telling gedaan. In eerdere schattingen werd uitgegaan van een veel lager aantal van 700.000 jongeren.
Hoeveel chronische ziekten zijn er?
Stijging van het aantal mensen met een chronische ziekte In Nederland leeft de helft (50%) van de mensen met minstens één chronische ziekte. Dit komt neer op een absoluut aantal van 8,5 miljoen mensen in 2015 (RIVM, 2018). Drie op de tien Nederlanders hebben te maken met meer dan één chronische ziekte.
Wie valt onder chronisch zieken?
Chronische ziekten zijn langdurige ziekten die niet spontaan verdwijnen en zelden volledig genezen. Ze zijn op zijn minst verantwoordelijk voor 90% van de maatschappelijke ziektelast in België vooral door invaliditeit, maar zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfgevallen.
Wat zijn de meest voorkomende ziektes bij ouderen?
Vijf veel voorkomende ouderdomsziektes en aandoeningen
- Hart- en vaatziekten. Naarmate we ouder worden neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.
- Dementie. De ziekte van Alzheimer heeft grote impact op het leven van de persoon, maar ook de naaste omgeving.
- Overgewicht en het metabool syndroom.
- Botontkalking.
- Depressie.
Wat zijn ernstige ziektes?
Met de waarborg zware ziekten ben je verzekerd voor de behandelingskosten van 31 erkende zware ziekten:
- Kanker.
- Leukemie.
- Ziekte van Parkinson.
- Ziekte van Hodgkin.
- Ziekte van Alzheimer.
- Aids.
- Tuberculose.
- Multiple sclerose.
Wat is een stofwisselingsziekte?
Stofwisselingsziekten zijn zeldzame erfelijke ziekten en ontstaan door stoornissen in de stofwisseling. Als de stofwisseling niet goed verloopt ontstaan tussenstoffen die schadelijk zijn. Als deze stoffen zich ophopen in de cellen, ontstaan afwijkingen die klachten geven.
Welke ziektebeelden komen voor bij kinderen?
De meest voorkomende ziektebeelden zijn:
- ADHD.
- Adipositas, te dikke kinderen.
- Astma/cara.
- Bedplassen.
- Braken.
- Diabetes mellitus, suikerziekte.
- Dehydratie, uitdroging.
- Eetproblematiek.
Hoeveel mensen in Nederland hebben een chronische ziekte?
In Nederland leeft de helft (50%) van de mensen met minstens één chronische ziekte. Dit komt neer op een absoluut aantal van 8,5 miljoen mensen in 2015 (RIVM, 2018). Drie op de tien Nederlanders hebben te maken met meer dan één chronische ziekte.
Welke ziektebeelden aangeboren afwijkingen gedragsproblemen komen voor bij kinderen?
Voor eczeem, astma, hooikoorts, allergie, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, rugklachten, depressieve klachten, hyperactiviteit en ADHD, buikpijn, obstipatie en overgewicht is in kaart gebracht hoe vaak deze aandoeningen voorkomen en wat de gevolgen ervan zijn voor het dagelijks leven van kinderen.
Hoe omgaan met ziek kind?
Maar juist de sterkste ouders van kinderen met een beperking of chronische ziekte zijn niet bang om hun emoties te laten zien. Wees dus vooral niet bang om je emoties te tonen en te huilen als je daar zin in hebt. Leer omgaan met natuurlijke gevoelens van verbittering en woede.
Wat zeg je tegen iemand wiens kind ziek is?
Nu je je wat beter kunt inleven in de zieke is het ook wat makkelijker om iets te schrijven, bijvoorbeeld: dat je geschrokken bent van het bericht. dat je het heel erg vindt en dat je meeleeft. dat je graag iets wilt doen om te helpen.
Wat zeg je tegen iemand met een ziek kind?
Ik vind het heel erg dat je ziek bent. Ik beloof dat ik je geen domme adviezen zal geven en ook nooit zal zeggen “dat ik het me heel goed kan voorstellen”. Je moet het helemaal zelf ondergaan, maar niet alleen. Ik ben er voor je.