Inhoudsopgave
Hoe heet de bovenkant van je oor?
De oorschelp of ‘auricula’, in detail afgebeeld in Fig. 3. , is een uitwendige huidplooi, bestaande uit een skelet van elastisch kraakbeen, een golvend oppervlak met richels en holten en een aanhangsel, de oorlel (‘lobulus’), dat geen kraakbeen skelet heeft. De buitenrand heet de ‘helix’.
Hoe heet de buitenkant van je oor?
het buitenoor of uitwendig oor (auris externa) bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Dit deel, dat in de volksmond het oor wordt genoemd, dient om geluid naar het inwendige oor toe te leiden.
Waar zit de oorschelp?
De oorschelp is het zichtbare gedeelte aan de buitenkant van ons hoofd en is gebouwd om geluiden op te vangen en deze over te brengen naar het oorkanaal en vervolgens naar het trommelvlies. De oorschelp bestaat uit kraakbeen bedekt met een laagje huid.
Waar bevind zich het trommelvlies?
Het trommelvlies bevindt zich aan het einde van de gehoorgang en vormt de overgang tussen het uitwendige oor en het middenoor. De verdere bouw en werking van het gehoororgaan wordt beschreven in het artikel oor.
Hoe heten de delen van je oor?
Het oor is een zintuig dat dient om geluid op te vangen en over te brengen naar de hersenen. Het gehoororgaan is opgebouwd uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang en speelt een belangrijke rol in de receptie van geluid.
Wat is het rotsbeen?
Het os petrosum, ofwel rotsbeen, is het been dat aan de zijkant van het hoofd ligt en de structuren van het binnenoor bevat. Een ontsteking van het rotsbeen wordt ook wel petrositis genoemd. Een dergelijke ontsteking ontstaat door uitbreiding van een infectie van de structuren van het binnenoor.
Waar zit je oorlel?
De oorlel is het onderste deel van de oorschelp en bestaat uit vetweefsel. Is het je wel eens opgevallen dat ieder oorlelletje anders is? Bij sommige mensen zit de oorlel aan de schedel vast en bij andere weer niet. Soms is de oorlel groot of heel lang, sommige mensen hebben bijna geen oorlel.