Is het verplicht stoep sneeuwvrij te maken?

Is het verplicht stoep sneeuwvrij te maken?

Omdat je niet verplicht bent de stoep en oprit voor je huis sneeuwvrij te houden, ben je ook niet aansprakelijk als iemand door de gladde stoep voor je woning ten val komt. Wel is het strafbaar om gladheid te veroorzaken, bijvoorbeeld door bij strenge vorst je auto te wassen.

Hoe krijg je sneeuw weg?

Het strooien van zout is een veelgebruikte methode om sneeuw te ruimen. Vooral op grote wegen wordt deze methode gebruikt om vorstschade te voorkomen. Het idee achter het gebruik van strooizout is dat de toevoeging van zout aan water het vriespunt verlaagt. Hierdoor is de kans op gladde stenen dus een stuk kleiner.

Is stoep schoonmaken verplicht?

Burgers in Nederland zijn sinds een jaar of tien niet meer verplicht om hun eigen stoepje sneeuwvrij te maken. De stoep voor een huis is van de gemeente en dwangarbeid is verboden op grond van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden.

Wie moet voetpad sneeuwvrij maken?

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, moet je het trottoir ofwel volledig sneeuwvrij maken, ofwel een doorgang voorzien waarvan de breedte wordt bepaald door het gemeentereglement. Het is meestal de bewoner van de woonst die hiervoor verantwoordelijk is, niet de eigenaar.

Hoe lang voordat de sneeuw weg is?

Een flink pak sneeuw van bijvoorbeeld een meter zal echter behoorlijk inklinken en het vrij lang volhouden. Hoog in de Alpen valt op sommige plekken meer dan 10 meter sneeuw, en het duurt vaak tot eind augustus voordat de laatste sneeuw weg is (afhankelijk van de hoogte en ligging van de helling).

Wat doe je niet als het begint te sneeuwen?

De banden hebben dan moeite om grip te vinden. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Doe al je handelingen rustig en met beleid: stuur gelijkmatig, rem niet abrupt, stuur bochten niet te scherp in.

Wie moet voetpad onderhouden?

De gemeente is in het algemeen verantwoordelijk voor het onderhoud van voetpaden op haar grondgebied. Zij kan echter een specifiek gemeentereglement opstellen dat iedere bewoner verantwoordelijk stelt voor het onderhoud van het voetpad voor zijn/haar woning.