Inhoudsopgave
Welke aansprakelijkheid kun je niet uitsluiten?
Inhoudelijk mag de beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid niet in strijd zijn met de wet, openbare orde of goede zeden. Indien dat wel het geval is, dan is het beding nietig. Bovendien mag schade door opzet of bewuste roekeloosheid nooit worden uitgesloten.
Is het wettelijk toegestaan om de aansprakelijkheid uit te sluiten?
Consumenten: uitsluiten aansprakelijkheid niet toegestaan, tenzij.. Voor consumenten transacties geldt dat een exoneratie niet mag, tenzij het echt niet anders kan. Exoneratie op grond van algemene voorwaarden in een consumententransactie is zeer lastig te bewerkstelligen.
Is niet aansprakelijk voor schade?
U kent ze wel, de bordjes in uitgaansgelegenheden met teksten als ‘De directie is niet aansprakelijk voor schade of diefstal’. Dit is een schoolvoorbeeld van een exoneratiebeding of exoneratieclausule, een beding dat de wettelijke aansprakelijk geheel of gedeeltelijk uitsluit.
Waarom aansprakelijkheid beperken?
In principe kan een ondernemer altijd aansprakelijk worden gesteld voor alle directe en indirecte schade. Omdat algehele uitsluiting van de aansprakelijkheid vaak geen stand houdt voor de rechter is het verstandig om via de algemene voorwaarden de aansprakelijkheid te beperken.
Kun je productaansprakelijkheid uitsluiten?
Productaansprakelijkheid beperken of uitsluiten Aansprakelijkheid op grond van productaansprakelijkheid kun je als producent niet beperken of uitsluiten. Ook niet in je algemene voorwaarden. Wel kun je allerlei maatregelen nemen om schadeclaims te voorkomen.
Waarom gevolgschade uitsluiten?
Gevolgschade uitsluiten Dit voorkomt dat discussie ontstaat over de uitsluiting. Een bepaling waarin staat dat aansprakelijkheid voor gevolgschade is uitgesloten, kan tot een conflict leiden. Specifiek omschrijven welke schade gevolgschade is, voorkomt onduidelijkheid en een mogelijk geschil.
Waarom Exoneratiebeding?
Verzekeren tegen risico’s. Als een beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid wordt overeengekomen, kan het aanbeveling verdienen om af te spreken dat de ander zich tegen het betreffende risico moet verzekeren. Het zal dan minder snel onaanvaardbaar zijn dat een beroep wordt gedaan op het exoneratiebeding.
Wat dekt een Productaansprakelijkheidsverzekering?
Een verzekering productaansprakelijkheid dekt uw aansprakelijkheid voor schade aan derden die wordt veroorzaakt door uw producten. Ze verleent een dekking voor schade die op verschillende manieren kan zijn veroorzaakt: Een eigen gebrek van de producten.
Wie aanspreken bij productaansprakelijkheid?
Met een producent wordt zowel de fabrikant van het eindproduct, een halffabricaat en een grondstof bedoeld alsook de partij die zich als producent presenteert door zijn naam en merk op het product aan te brengen. De consument kan in beginsel kiezen welke partij hij aanspreekt voor vergoeding van zijn schade.