Hebben artsen geheimhoudingsplicht?

Hebben artsen geheimhoudingsplicht?

Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.

Wat is de betekenis van het beroepsgeheim van een arts?

Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.

Wie heeft medisch beroepsgeheim?

Voor wie geldt het beroepsgeheim allemaal? Voor iedereen die een vorm van gezondheidszorg aanbiedt. Bijvoorbeeld dokters, verpleegkundigen, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten, GZ-psychologen, psychotherapeuten en tandartsen.

Hoe handel je volgens het beroepsgeheim?

De basisregel van het beroepsgeheim is eigenlijk heel simpel: je zwijgt over wat je over en van de zorgvrager en zijn omgeving te weten bent gekomen tijdens de zorgverlening (tijdens de uitoefening van je beroep). Het belang van die basisregel is zo groot, dat je kunt spreken van een ‘zwijgplicht’.

Wat valt niet onder beroepsgeheim?

Het beroepsgeheim blijft altijd gelden, ook wanneer de vertrouwensrelatie beëindigd is of als de arbeidsovereenkomst afgelopen is. Informatie waarbij alle concrete namen en details zijn weggelaten, zodat het een situatiebeschrijving in algemene termen wordt, behoort niet tot het beroepsgeheim.

Heeft een ambtenaar beroepsgeheim?

Ja, maar het beroepsgeheim heeft voorrang. Er bestaat een wettelijk aangifteplicht voor ambtenaren wanneer ze in de uitoefening van hun functie kennis krijgen van misdrijven (meer specifiek bij wanbedrijven en misdaden).

Heeft psychiater zwijgplicht?

88 Wet BIG en art. 457 Wgbo) en de Jeugdwet (artikel 7.3.11) heeft de psycholoog een beroepsgeheim, oftewel geheimhoudingsplicht van hetgeen hen uit hoofde van hun beroep ter kennis komt. Cliënten vertrouwen erop dat zij vrijelijk kunnen spreken met de psycholoog, zonder dat hun informatie op straat komt te liggen.

Heeft een psychiater beroepsgeheim?

De cliënt heeft, zoals elke burger, recht op privacy. De privacywet beschermt zelfs extra informatie over de gezondheid van een persoon omdat dit gevoelige informatie is. Omdat hulpverleners beroepsgeheim hebben, moeten zij alles wat de cliënt hen toevertrouwt geheim houden: zij hebben dus zwijgplicht.

Hebben verplegers beroepsgeheim?

Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist heb je een beroepsgeheim. Zonder toestemming van de zorgvrager geef je geen informatie van en over de zorgvrager door aan anderen. Wat hier precies mee wordt bedoeld wordt uitgelegd in artikel 2.12 van de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden.