Inhoudsopgave
Wat gebeurt er met Rohingya?
Meer dan één miljoen Rohingya inwoners zijn op de vlucht. Dit is het gevolg van tientallen jaren van discriminatie, staatloosheid en gericht geweld in Rakhine, Myanmar. Honderduizenden mannen, vrouwen en kinderen zoeken onderdak in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Dit vaak onder verschrikkelijke omstandigheden.
Waar is Rohingya?
De Rohingya of Ruáingga is een etnische groep die hoofdzakelijk in Myanmar leeft. De meerderheid belijdt de soennitische vorm van islam en heeft Rohingya, een dialect van het Bengali, als moedertaal. De bevolking bedraagt wereldwijd tussen de 1,4 en 3 miljoen mensen.
Waarom vluchten uit Myanmar?
Al 836.000 vluchtelingen uit Myanmar zijn de grens over gevlucht voor het geweld. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen bij. Ze zijn uitgeput, ziek en ondervoed. Na een uitputtende reis komen zij terecht in overvolle kampen onder erbarmelijke omstandigheden.
Wat gebeurt er in Myanmar?
Wat is er aan de hand in Myanmar? Myanmar verkeert in een diepe politieke crisis sinds het leger 1 februari 2021 een staatsgreep pleegde tegen de democratisch gekozen regering, zogenaamd omdat er fraude zou zijn gepleegd bij de parlementsverkiezingen van november 2020.
Waarom is er oorlog in Myanmar?
Onder de junta was het met de mensenrechten slecht gesteld in Myanmar: er waren veel politieke gevangenen, er werd gemarteld, er was dwangarbeid, er waren kindsoldaten, er was geen vrijheid van meningsuiting, en er woedden oorlogen met etnische minderheden in het land.
Wat is er aan de hand in Bangladesh?
Wat is er aan de hand in Bangladesh? De Rohingya bevolkingsgroep wordt al langere tijd onderdrukt in Myanmar. De Rohingya verblijven in de noordwestelijke Rakhine State en worden niet als staatsburgers erkend in Myanmar. Zij hebben daardoor weinig tot geen rechten en leven onder sterke restricties.
Wat is er aan de hand in Myanmar?
Wat doet het leger in Myanmar?
Net als eerder, wachtte het leger niet lang met ingrijpen. Met steeds meer geweld onderdrukken militairen de vreedzame demonstraties. Er vielen doden en gewonden. Aung San Suu Kyi en anderen zijn aangeklaagd op basis van vage wetten.
Waarom is Bangladesh arm?
Ondanks veel internationale hulp is Bangladesh nog steeds een van de armste landen ter wereld. De overbevolking, natuurrampen en politieke instabiliteit dragen hieraan bij.