Wat is het passief kiesrecht?

Wat is het passief kiesrecht?

Een kiesgerechtigde is iemand die het recht heeft om te kiezen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen actief en passief kiesrecht. Actief kiesrecht is het recht om te stemmen, passief kiesrecht het recht om gekozen te worden.

Hoe kom ik uit mijn passiviteit?

In de psychologie noemen we het doorbreken van passiviteit (oftewel “iets gaan doen”) gedragsactivatie. Uit recent onderzoek blijkt dat gedragsactivatie even effectief is als cognitieve therapie (Richards et. al, 2017).

Wie hebben kiesrecht in Nederland?

Het stemrecht in Nederland komt standaard toe aan alle meerderjarige Nederlanders. In uitzonderlijke gevallen kan dit afgenomen worden. Bij Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen mogen bovendien EU-burgers die in Nederland (legaal) wonen stemmen en andere inwoners vanaf vijf jaar legaal verblijf in Nederland.

Wat is de grondwet van 1848?

In 1848 ondertekent Willem II een Grondwet die zijn koninklijke macht sterk inperkt. Minder macht voor de koning en meer macht voor kabinet en parlement: de Grondwet van 1848 wordt het begin van de Nederlandse democratie genoemd. Maar de geschiedenis van onze Grondwet gaat verder terug.

Wanneer werd de eerste grondwet in Nederland ingevoerd?

De eerste Grondwet in Nederland, de Staatsregeling voor het Bataafsche Volk, werd op 1 mei 1798 door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek ingevoerd. Deze grondwet was geschreven naar Frans voorbeeld. Hiermee werden de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat gelegd.

Wanneer kwam de eerste Nederlandse Grondwet tot stand?

Gijsbert Karel van Hogendorp rond 1810 De eerste Nederlandse Grondwet na de annexatie van Nederland (1806-1813) door Napoleon kwam in 1814 tot stand. De huidige grondwet dateert uit 1983, en wordt gezien als een directe erfgenaam van de Grondwet van 1815.

Wat is de wijziging van de grondwet?

Een wijziging van de Grondwet begint ermee dat de Staten-Generaal een overwegingswet (ook wel verklaringswet genoemd) aannemen (aanvaarding in eerste lezing). Deze wet wijzigt niet de grondwet, maar is een “verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet”.