Inhoudsopgave
Hoe merk je dat je slechter hoort?
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
Hoe ontstaat lange termijn gehoorschade?
Wanneer er zich een harde knal zich vlak bij ons oor voordoet of as de knal maar hard genoeg is, kan ons gehoor, ook al zijn we buiten, direct beschadigen. Door plotseling hard lawaai kan er blijvende gehoorschade optreden. Ook zullen we van het een op andere moment merken dat we minder goed horen.
Kan gehoorschade hersteld worden?
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Hoe snel kan je gehoor achteruit gaan?
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw ‘nieuwe’ situatie aan.
Kan je je gehoor verbeteren?
Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen. Naast het raadplegen van een specialist zijn er nog talloze dingen die u kunt doen om uw gehoor te verbeteren.
Hoe ontstaat gehoor schade?
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in de oren beschadigd raken en kapot gaan. Dit kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar het kan ook gebeuren als er te vaak of te lang naar harde geluiden geluisterd wordt. Hierdoor slijten de trilharen in het oor.
Hoe komt er vocht achter je trommelvlies?
Vocht achter het trommelvlies (otitis media met effusie) ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat.
Doet gehoorschade pijn?
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Wat moet je doen als je gehoorschade hebt?
Hoe voorkom ik gehoorschade?
- Draai de volumeknop niet te hoog.
- Las tijdens muziekoptredens zo nu en dan een ‘geluidspauze’ in.
- Ga niet te dichtbij de speakers staan.
- Beluister de muziek uit je MP3-speler of iPod met een hoofdtelefoon in plaats van met oordopjes.
- Draag kwalitatief goede gehoorbescherming op maat.