Inhoudsopgave
Wat is melaatsheid?
Lepra is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Lepra kan leiden tot ernstige vervormingen van onder andere handen, voeten en het gezicht. Wereldwijd komt de ziekte voornamelijk voor onder armere bevolkingsgroepen. In Nederland is lepra een importziekte.
Wat veroorzaakt melaatsheid?
Lepra wordt veroorzaakt door de leprabacterie. Besmetting vindt plaats doordat levende leprabacteriën op de een of andere manier in het lichaam zijn gekomen. Bijvoorbeeld door kleine huidwondjes of besmette voorwerpen, maar vooral door inademing wanneer iemand hoest of niest.
Hoe kun je genezen van lepra?
Lepra is volledig te genezen. Zodra bij een patiënt lepra is vastgesteld, krijgt hij een multi-drug therapie (MDT). Dit is een cocktail van antibiotica die gedurende langere tijd dagelijks ingenomen moet worden. In geval van paucibacillaire lepra (PB) 6 maanden, en in geval van multibacillaire lepra (MB) 12 maanden.
Hoe weet je dat je lepra hebt?
De eerste verschijnselen van lepra zijn vaak één of meer vlekken op de huid waarin de patiënt geen gevoel meer heeft. Ook kunnen spieren in handen, voeten en oogleden verzwakken. Gevoelloze handen en voeten kunnen ook tekenen van lepra zijn.
Wat is dit jaar het thema van Damiaanactie?
De campagne van Damiaanactie draait dit jaar rond de slogan ‘Ontmasker lepra’. Leerlingen gaan met dit thema in klas aan de slag. Zo leren ze van jongs af aan het belang van een goede toegang tot de gezondheidszorg. Dankzij deze aanpak groeien de leerlingen van WEST uit tot rasechte wereldburgers.
Hoe kan je de Damiaanactie steunen?
Kom in actie
- Vrijwilligers. Help Damiaanactie als vrijwilliger.
- Giften. Help Damiaanactie als donateur.
- Testament. Neem Damiaanactie op in je testament.
- Bedrijven. Help Damiaanactie als bedrijf.
- Events. Organiseer, of neem deel aan een bestaand event.
- Scholen. Help Damiaanactie in jouw school.
Wat is het doel van de Damiaanactie?
Damiaanactie is een Belgische medische non-profitorganisatie die zich inzet voor mensen met lepra, tuberculose en andere ziektes die vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen treffen.
Waar is lepra nog aanwezig?
Lepra komt vooral voor in de tropen en subtropen. Denk daarbij aan Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De landen waar lepra het meest voorkomt zijn: India, Indonesië en Brazilië. 81% van alle nieuwe lepragevallen wereldwijd wordt in deze 3 landen gevonden.
Waarom komt lepra nog steeds voor?
Lepra wordt sinds de Middeleeuwen niet meer verspreid in Nederland. Het komt hier nog wel voor als zogenaamde importziekte, bij mensen die lepra elders hebben opgelopen. In totaal wonen er ongeveer 400 mensen in Nederland die lepra hebben gehad, jaarlijks komen daar 5 tot 10 nieuwe leprapatiënten bij.