Inhoudsopgave
Wie geeft een beschikking af?
Q: Moet u als gemeente standaard een beschikking afgeven? A: Een van beslissingen die gemeenten moesten nemen bij het opstellen van de verordening Jeugdhulp is hoe om te gaan met het afgeven van beschikkingen. Wettelijk heeft iedere burger recht op een beschikking bij elk besluit over niet vrij-toegankelijke zorg.
Wat is vrij toegankelijke jeugdhulp?
Vrij toegankelijke voorzieningen zijn voorzieningen waar alle kinderen tot 18 jaar gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld het consultatiebureau, het lokale (wijk)team, de school, de sportclub, de peuterspeelzaal, jongerenwerk.
Wie heeft de Jeugdwet ondertekend?
Het voorstel (EK 33.684, A) is op 17 oktober 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. SGP, CDA, ChristenUnie, VVD, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor. De Eerste Kamer heeft op 18 februari 2014 na hoofdelijke stemming het wetsvoorstel met 45 stemmen voor en 22 stemmen tegen aangenomen.
Wat staat er in de Jeugdwet?
In de Jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Indien dat nodig is treft de gemeente een individuele voorziening, die vaak betrekking heeft op meer gespecialiseerde zorg.
Wat is het verschil tussen indicatie en beschikking?
Dat heet een indicatie. Het kan ook zijn dat de gemeente besluit dat u geen vergoeding krijgt voor de hulp die u vraagt. Bijvoorbeeld als de gemeente vindt dat uw hulpvraag op een andere manier kan worden opgelost. Het besluit of u wel of niet vergoede hulp krijgt, wordt vastgelegd in een beschikking.
Wat is een indicatie jeugdzorg?
Daarmee zijn zij onder meer verantwoordelijk voor: Advies geven: samen met de jeugdige nagaan welke hulp het beste past. Keuze maken: samen met de jeugdige de goede vorm van jeugdhulp kiezen. Toeleiding: ervoor zorgen dat de gekozen hulp ook daadwerkelijk beschikbaar is.
Wat houdt gedwongen kader in?
Je bent vasthoudend in het nastreven van een effectieve werkalliantie met een cliƫnt die gedwongen is een maatregel of vorm van behandeling of begeleiding te accepteren. Je combineert het beheersen van risicovol gedrag met het ondersteunen van gedragsverandering, en treedt hierin zelfstandig en weloverwogen op.
Wie is verantwoordelijk voor jeugdzorg?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, in samenhang met ondersteuning van gezinnen bij werk, inkomen en schulden. Dat staat in de Jeugdwet.
Hoe werkt Jeugdwet?
De Jeugdwet dekt zorg en hulp bij opvoedingsproblemen, geestelijke gezondheidszorg en zorg bij lichte lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Ook kinderbescherming en jeugdreclassering valt onder deze wet. U dient de aanvraag in bij het gemeentelijk WMO-loket, uw wijkteam of de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG).
Welke jeugdhulp valt onder de Jeugdwet?
Wie vallen onder Jeugdwet?
Voor wie is de Jeugdwet? Onder de nieuwe Jeugdwet vallen bijna alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit zijn kinderen die tijdelijk of langer ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien. Dit kunnen ook kinderen zijn met een (licht) verstandelijke beperking.