Welke twee grote aardplaten botsen tegen elkaar in het Middellandse Zeegebied?

Welke twee grote aardplaten botsen tegen elkaar in het Middellandse Zeegebied?

Het botsen van 2 continentale platen ​De continentale Euraziatische Plaat en de Afrikaanse Plaat schuiven langzaam op elkaar, waarbij de randen van beide platen omhoog worden gedrukt.

Welke platen botsen tegen elkaar?

Gebergten Wanneer er oceanische en continentale platen tegen elkaar aan botsen, worden er bergen gemaakt. Dit komt doordat de platen allebei zwaar zijn en botsen tegen elkaar op. Uiteindelijk zal de zwaarste plaat onder de andere plaat schuiven, maar dit geeft wel een ‘deuk’ in het landschap. Er ontstaat een gebergte.

Wat gebeurt er als 2 continentale platen botsen?

Bergen onder water worden mid-oceanische ruggen genoemd. Plaatbewegingen zorgen ook voor gebergten. Als twee platen tegen elkaar aan botsen dan schuift de zwaarste plaat onder de lichtere, maar dit gebeurt wel met zo’n kracht dat er een gebergte ontstaat. Naast bergen kunnen er ook vulkanen ontstaan.

Waar liggen tektonische platen?

Tektonische platen bestaan uit continentale korst of oceanische korst, of een combinatie van beiden. Schuiven onderzeese platen van elkaar af, dan ontstaat er nieuwe oceanische korst. Dit is het geval bij een langgerekte onderzeese vulkanische bergketen in het midden van de Atlantische Oceaan, de Mid-Atlantische Rug.

Wat zijn de drie grote platen in het Middellandse Zeegebied?

► Turkije ligt in een seismisch zeer actief deel op de grens van vier platen: de Anatolische, de Euraziatische, de Afrikaanse en de Arabische plaat. De Arabische plaat duwt de Anatolische plaat langs de Noord-Anatolische breuk en dat veroorzaakt aardbevingen.

Waar botsen aardplaten?

Als twee platen die even zwaar zijn (twee continentale aardplaten) botsen ontstaat er een gebergte, de Himalaya bijvoorbeeld. De gesteentelagen die eerst horizontaal lagen plooien daarmee helemaal (net als dat je je gum kunt buigen als je aan beide uiteinden drukt).

Welke 3 soorten Plaatbewegingen zijn er?

Welke type plaatbewegingen zijn er?

  • Convergente plaatbeweging. Bij een convergente plaatbeweging schuiven twee aardplaten naar elkaar toe en botsen op elkaar.
  • Divergente plaatbeweging. Bij een divergente plaatbeweging, bewegen twee aardplaten uit elkaar.
  • Transforme plaatbeweging.

Hoe heet het als 2 platen tegen elkaar aan botsen?

Als een lichte plaat (continentale plaat) en een zware plaat (oceanische plaat) botsen duikt de zwaardere plaat onder de lichte plaat. Dit noemen geologen subductie. Je kunt natuurlijk geen echte platen laten botsen. Daarom gebruik je aardplaten op modelschaal: Mars en Snickers.

Wat gebeurt er bij een transforme Plaatbeweging?

Bij een transforme plaatbeweging schuiven twee naastliggende aardplaten langs elkaar. Dat gebeurt meestal niet in een geleidelijke beweging, maar in, soms kortdurende, schokbewegingen. ​Transforme plaatbewegingen komen veel minder vaak voor dan convergerende- of divergerende plaatbewegingen.

Waar liggen belangrijke Subductiezones op Aarde?

Een voorbeeld van een zone waar nu subductie optreed zijn de westkusten van Noord en Zuid Amerika waaronder subductie plaatsvindt van oceanische korst van de Nazca plaat en de Pacifische plaat. Subductie gaat gepaard met enorme krachten.

Welke landen liggen op de Euraziatische plaat?

De Euraziatische plaat is de tektonische plaat die bestaat uit de continenten Europa en Azië, tezamen ook wel Eurazië genoemd, en delen van de omringende oceanen, echter met uitzondering van enkele gebieden in Azië die op een eigen plaat liggen: het Indisch Subcontinent, het Arabisch Schiereiland en het uiterste oosten …