Inhoudsopgave
Welke spieren zorgen voor balans?
Kernspieren houden je lichaam rechtop en in balans bij het verplaatsen van je eigen gewicht. Tevens absorberen de kernspieren de impact die je voeten genereren wanneer ze de grond raken.
Welke warming up voor krachttraining?
Het is belangrijk om alle spieren op te warmen die je bij de daaropvolgende training gaat gebruiken. Een voorbeeld: start met 5-10 minuten op een crosstrainer of touwtjespringen. Vervolgens doe je een aantal actieve stretchoefeningen waarmee je het lichaam voorbereidt op de inspanning.
Is een warming up noodzakelijk?
Door een warming-up te doen stimuleer je namelijk de bloedsomloop, waardoor je spieren beter doorbloed zijn en dus minder kwetsbaar zijn (dan koude, stijve spieren). Hierdoor voorkom je veel blessures. Ook de stofwisselingsprocessen verlopen sneller door een warming-up.
Waarom is het belangrijk om een warming up en cooling down te doen?
Een coolingdown is het tegenovergestelde van de warming-up. Je bereidt je lichaam hierbij niet voor op inspanning, maar op ontspanning! Je hartslag gaat omlaag en je spieren komen tot rust. Tijdens de coolingdown koelt je lichaam langzamerhand af, waardoor je beter herstelt.
Wat zijn de twee belangrijkste effecten van balansoefeningen?
Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt, zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen.
Wat is een goede warming-up?
Een goede opwarming duurt minstens 1/10 van de volledige duur van de training, bijvoorbeeld minstens 6 minuten voor een training van 60 minuten. Kort na het ontwaken of voor een extra intensieve inspanning raden we aan om je wat langer op te warmen.
Wat kan er gebeuren als je geen warming up doet?
De luchtwegen worden wijder, omdat er meer longblaasjes opengaan. Ook de doorbloeding van de longen neemt toe.
Wat kan een nadeel zijn als je geen warming up zou doen?
Getrainde atleten lopen letterlijk minder snel warm dan ongetrainde mensen. Dit betekent dat zij ook langer of intensiever moeten opwarmen om de temperatuur in hun spieren voldoende te doen stijgen. Ongetrainde mensen raken veel sneller uitgeput en vermoeid dan getrainde atleten.
Wat is de functie van een cooling-down?
De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorgt u voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren.
Waarom is een warming up zo belangrijk?
Door een warming-up kunnen functies in de hersenen goed overschakelen van rust naar inspanning. De luchtwegen worden wijder, dit komt doordat de longblaasjes opengaan. Ook zal in de longen de doorbloeding toenemen. Het voordeel hiervan is dat er meer zuurstof opgenomen kan worden.