Waar staat F-cultuur voor?
F-cultuur: Dit zijn culturen die aangeduid worden met een fijnmazige structuur van gedragsregels. In F-culturen bestaan er in vrijwel iedere situatie gedetailleerde omgangscodes en communicatieregels tussen mensen. Het individu heeft veel minder ruimte om zijn eigen normen te stellen.
Hoe werken de piramides van de F en G cultuur?
De F-cultuur kenmerkt zich door een fijnmazig systeem van structuren, regels en waarden. Het gedrag van een lid is geënt op conformisme en collectivisme. De G-cultuur kenmerkt zich door een grofmazige structuur, een ruimer, losser en globalere stelsel van regels en codes.
Hoe verschillen G en F culturen van elkaar als je kijkt naar hun kenmerken?
Cultuurverschillen: F en G culturen
- De F-cultuur: fijnmazig. De F-cultuur wordt gekenmerkt door een fijnmazig systeem van normen en waarden.
- De G-cultuur: grofmazig.
- De F-cultuur: collectivitisch.
- De G-cultuur: individualistisch.
- Communicatieproblemen.
- Hoe om te gaan met cultuurverschillen?
Wat kun je zien als normen?
Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt. Normen ontstaan uit de achterliggende waarden.
Wat is een norm in een rij?
Norm: Als iemand achter je in de rij voor de kassa maar één artikel wil afrekenen, terwijl jij een hele kar vol hebt, vraag je of die persoon even voor wilt. Waarde: Vriendelijkheid. Norm: In een rij wacht je netjes tot je aan de beurt bent. Waarde: Geduld, Respect.
Wat is de betekenis van normen?
Betekenis normen. Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat. Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt. Normen ontstaan uit de achterliggende waarden.