Hoe bereken je de slag van een cilinder?

Hoe bereken je de slag van een cilinder?

De formule voor het luchtverbruik van de ingaande slag is: V = ¼ x π x (D²-d²) x S x (P+1)

Hoe bereken je de slag van de motor?

De cilinderinhoud is de inhoud van de ruimtes, die door alle zuigers worden bestreken als deze van het onderste dode punt (ODP) naar het bovenste dode punt (BDP) of vice versa bewegen. De cilinderinhoud kan worden berekend volgens de formule: 0,785 x boring² x slag x het aantal cilinders.

Wat is de boring van een cilinder?

De boring is de diameter van de zuiger. De afstand die een zuiger moet afleggen om van het OBP naar het BDP te gaan noemen we een slag. BDP is een technische term voor het ‘bovenste dode punt’. Hiermee bedoelen we het hoogste punt in de cilinder dat de omhooggaande zuiger bereikt voordat deze weer omlaag gaat.

Hoe bereken je de Zuigersnelheid?

Daarom moet bij het berekenen van de gemiddelde zuigersnelheid de slag (aangegeven in millimeters) omgerekend worden naar meters (delen door 1.000) en het toerental (aangegeven in omwentelingen per minuut) omgerekend worden naar omwentelingen per seconde (delen door 60).

Waarvan is de compressieverhouding afhankelijk?

De compressieverhouding (CV) van een verbrandingsmotor is de vaste verhouding tussen het slagvolume + de inhoud van de verbrandingskamer enerzijds en het volume van alleen de verbrandingskamer anderzijds. Eenvoudiger gezegd: het grootst mogelijke volume boven de zuiger / het kleinst mogelijke volume boven de zuiger.

Wat zegt het aantal cilinders?

De cilinderinhoud van een auto (CC) is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel gas er in de cilinders van een verbrandingsmotor kan worden verbrand. De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe groter het volume, hoe meer energie de motor kan leveren.

Wat is de momentele Zuigersnelheid?

De snelheid waarmee de zuiger zich in de cilinder verplaatst wordt de zuigersnelheid genoemd. De zuiger beweegt van boven naar beneden (het bovenste dode punt BDP) naar onderen (onderste dode punt ODP) en weer naar boven.

Wat betekent 500cc?

De cilinderinhoud wordt meestal aangegeven in milliliters (symbool cc van cubieke centimeter) voor brommers en motoren. Voor grotere motoren zoals in auto’s, schepen en stationaire toepassingen wordt veelal gerekend in liters (1000 cc = 1 liter). Cilinderinhoud mag men niet verwarren met het begrip slagvolume.