Hoe kan je discriminatie stoppen?

Hoe kan je discriminatie stoppen?

Do’s

  1. Confronteer welwillende mensen met hun eigen vooroordelen.
  2. Geef ruimte om te leren en fouten te maken.
  3. Werk met rolmodellen.
  4. Mensen met status of gezag zich laten uitspreken tegen discriminatie.
  5. Zet film of theater in met ervaringsverhalen in.
  6. Stimuleer samenwerking aan een gezamenlijke opdracht.

Hoe wordt discriminatie aangepakt?

Vele jaren lang lag de nadruk op het voorkomen van discriminatie op grond van nationaliteit en sekse. Sinds 1999 heeft de Gemeenschap nieuwe verreikende bevoegdheden gekregen om discriminatie op grond van ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur te bestrijden.

Hoe kun je vooroordelen tegengaan?

Hoe doe je dat? Je kunt vragen of het een beetje minder heftig mag. Je kunt met mensen in debat gaan of op een andere manier van je laten horen. Bij kwetsende of beledigende vooroordelen – over jou of anderen – kun je duidelijk laten weten dat je dat niet in orde vindt.

Wat te doen als je gediscrimineerd wordt?

Meld discriminatie online bij de politie. De politie kan na uw melding adviseren om aangifte te doen. Doe aangifte bij de politie: bel 0900-8844 [aanklikbaar] of doe aangifte op een politiebureau in de buurt. Bel het alarmnummer 112 bij spoed, geweld of als de dader er nog is.

Wat kan de samenleving doen tegen discriminatie?

Deze discriminatie-aanpakken onderzocht Kennisplatform Inclusief Samenleven:

  1. Een sociale media-campagne tegen discriminatie.
  2. Een training gericht op bewustwording van eigen vooroordelen en stereotypen.
  3. Een dialoogbijeenkomst met empathie.
  4. Rolmodellen die het goede voorbeeld geven.

Is discriminatie toegestaan?

In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, mag niet.

Hoe kan discriminatie je identiteit bepalen?

Die elementen van identiteit zijn gender, etniciteit, religie, seksuele voorkeur, klasse, levensfase, beroep… Het is belangrijk om te beseffen dat niet één dimensie bepalend is voor één persoon.

Wat is het probleem van discriminatie?

Discriminatie is een groot maatschappelijk probleem. Het is een vorm van pesten: leerlingen worden uitgescholden, buitengesloten of mishandeld omwille van bijvoorbeeld hun geloof, etnische afkomst of seksuele voorkeur.

Is onderscheid discriminatie?

Direct of indirect onderscheid Bij direct onderscheid maak je onderscheid op grond van afkomst of huidskleur, geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, godsdienst, handicap of een van de andere kenmerken die de wet heeft aangewezen als discriminatiegronden. Direct onderscheid is in principe verboden.

Hoe noem je iemand die discrimineert?

Racist = …un eigen bevolkingsgroep superieur is aan andere bevolkingsgroepen. Zij uiten hun haat vaak door te discrimineren op grond van ras, huidskleur en afkomst.