Inhoudsopgave
Wat zijn de drie doelen van opvoedondersteuning?
Opvoedingsondersteuning heeft enerzijds als doel om de ouderlijke opvoedvaardigheden te verbeteren, opvoedcompetenties te vergroten, een positief ondersteunend opvoedklimaat te bevorderen en het sociale netwerk rondom gezinnen te versterken.
Waarom is het gezin zo belangrijk?
Het gezin is bedoeld om Gods kinderen in rechtschapenheid te laten leren en groeien. Het huwelijk tussen man en vrouw is ook van Godswege geboden. Man en vrouw hebben de heilige taak om van elkaar en van hun kinderen te houden, en voor elkaar en hun kinderen te zorgen.
Wat is het traditionele gezin?
De meest voorkomende gezinsvormen: Kerngezin of traditioneel gezin Een volwassen man en vrouw leven samen en hebben samen kinderen. Ze zijn de biologische ouders van de kinderen.
Wat is een dynamisch gezin?
Een gezin is dynamisch. Situaties binnen het gezin wijzigen namelijk voortdurend. Er komt een nieuwe liefde in beeld, je staat op het punt te verhuizen of je kind heeft zijn zinnen gezet op die hippe, maar gevaarlijke sport waar je de kriebels van krijgt…
Wat is lichte opvoedondersteuning?
Moeders die hun kinderen onder lastige omstandigheden opvoeden, bijvoorbeeld alleenstaand, met weinig financiƫle middelen, of zonder positieve opvoedvoorbeelden, ervaren dit in verhoogde mate. Lichte opvoedondersteuning helpt deze moeders om de opvoeding weer zelf aan te kunnen.
Hoe schakel ik jeugdzorg in?
Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.
Waar kunnen ouders nog terecht voor opvoedingsondersteuning?
Waar kan ik terecht met vragen over opvoeding?
- Opvoeden.nl: informatie over de ontwikkeling van kinderen.
- Een centrum voor jeugdhulp of een wijkteam in uw buurt.
- Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk.
- Psychologen en pedagogen.
- Lokale organisaties zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel.
Hoe komt opvoedingsondersteuning tot uiting?
Tot opvoedingsondersteuning worden traditioneel de volgende activiteiten gerekend (Bakker e.a., 1998; Hermanns, 1992):…
- signaleren, analyseren en indien nodig toeleiden naar (gespecialiseerde) hulp;
- voorlichting, advies, informatie en hulp;
- integrale zorg organiseren;
- monitoren, screenen en vaccineren.