Kan de Koning afgezet worden?

Kan de Koning afgezet worden?

De Koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De Koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.

Hoe ver gaat de onschendbaarheid van de Koning?

Zo is het in de meeste Europese monarchieën, en ook bij ons, in de grondwet geregeld. Koning Willem-Alexander staat dus boven de wet. Zijn onschendbaarheid is absoluut en onbeperkt. Voor misstappen van de koning zijn de ministers verantwoordelijk.

Is de Koning de baas van Nederland?

De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.

Kan de Koning worden aangeklaagd?

Het begrip ‘onschendbaar’ betekent sinds 1848 dat de koning gebonden is aan het recht en de wet en niet ‘boven de wet’ staat. In de Nederlandse staat is er echter geen orgaan dat dwingend gezag aan de koning kan opleggen.

Kan de Koning een moord plegen?

De koning kan buiten het gezag worden geplaatst Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een ‘buitenstaatverklaring’.

Heeft de koning der Nederlanden veel macht?

De Nederlandse koning heeft volgens de Grondwet grote politieke macht. Hij kan wetten of benoemingen tegenhouden en zelfs het kabinet naar huis sturen. In de praktijk oefent de koning zijn macht op subtielere wijze uit.

Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De Koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel. De onschendbaarheid van de Koning komt ook tot uiting in het zogenaamde contraseign.